Koken voor een grote groep, zo doe je dat..

Koken voor een grote groep

Koken voor een grote groep, zo doe je dat.. Hartige taart met spinazie en filodeeg Couscous citroen olijven & rozijnen Garnalen tomaten fenegriek Marokkaans stoofvlees met bavette Hartige muffin geitenkaas & abrikoos Salade rijst olijven & abrikozen Harira Marokkaanse maaltijdsoep

Koken voor een grote groep. De eerste keer dat ik kookte voor een groep van ongeveer 50 mensen had ik geen idee waar ik moest beginnen. Met een clubje zaten we in de keuken bij vriendin Stephanie om te brainstormen voor haar feestje. Maar hoeveel moeten we dan maken?

Mijn vader weet raad, dacht ik. Hij heeft altijd groot ingekocht voor zijn restaurant. En de oplossing was makkelijker dan gedacht. Gemiddeld eet iemand ongeveer 450 gram. Tel alle ingrediënten van je recepten bij elkaar op en deel dat door het aantal gasten. Simple as that!

Natuurlijk is het zo dat sommige ingrediënten, denk aan pasta, gekookt meer wegen dan ongekookt. Maar zo eet de ene persoon ook meer dan de ander. Het bleek een goede formule die ik sindsdien altijd hanteer bij het maken van een buffet.

Maak een planning

Dan is het nadenken over de volgorde want alles maken in een dag is, als je alleen of met z’n tweeën bent niet te doen. En sowieso wil je niet doodmoe en afgepeigerd op je eigen feestje verschijnen….

Splits wat je kunt voorbereiden en maak een planning. Vries sauzen, soepen en vulling in. Vraag je buren of ze een laatje in hun vriezer vrijmaken… Maak dressings en stoofpotten twee tot drie dagen van tevoren.

Op de dag zelf warm je op, bak je af en voeg je alleen nog samen. Vul hartige taarten, meng de pasta’s en snijd de groenten voor salades.

Inspiratie opdoen

Met de recepten op mijn site kom je een heel eind.  Ik geef je hieronder een lijstje van gerechten die allereerst heerlijk zijn! en op een buffet goed combineren. Maar.., die ook goed voor te bereiden zijn en makkelijk samen te stellen op de laatste dag. Het water loopt me nu al in de mond….!

En tijdens het maken van mijn eerste buffet stond ‘good old fashioned’ and retro Canneloni ook op het menu. Dus dat recept heb ik ook gemaakt…

Recepten, koken voor een grote groep:

Verschillende soorten lekker brood

Harira, Marrokaanse soep

Hartige taart spinazie & filodeeg

Salade met orzo tomaat en olijven

Muffins geitenkaas en abrikoos

Escabeche

Groene salade met kruiden

Cannelinispread met geroosterde paprika

Cannelloni

Rijstsalade

Garnalen tomaat en fenegriek

Couscous olijven en citroen

Marokkaans stoofvlees

Muhammara

Crackers met kaas

Franse kaas met noten

foto header: shutterstock

Reacties

  1. Stephanie says:

    november 21st, 2023 at 6:39 pm (#)

    Ik weet het nog goed! Een goede wijsheid van je vader die ik nog altijd gebruik! Werkt als een tierelier

  2. Inge van Duijnhoven says:

    november 22nd, 2023 at 9:35 am (#)

    Zal hij leuk vinden om te horen!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond