Recepten

Crackers kaas noten & honing

Crackers met kaas noten & honing

Deze lijnzaad crackers met kaas noten & honing komen uit het boek ‘Gelukseten’ van Niklas Ekstedt & Henrik Ennart. Zij leggen het verband tussen goed eten en een goed humeur. Wil je er meer over weten? Lees dan mijn blog ‘Gelukseten & een goed humeur

Rauwmelkse kaas

Het geheim van dit recept zit hem in de rauwmelkse kaas. Die bevat namelijk levende bacterie-culturen en daar houden je darmen van. Misschien moet je er even naar zoeken want mijn lokale supermarkt had geen enkele (!) rauwmelkse kaas* liggen. Een gespecialiseerde kaasboer heeft die wel dus wil je het optimale eruit halen ga dan op zoek naar rauwmelkse ofwel ongepasteuriseerde kaas.

Verse honing

Overigens bevat echt verse honing ook levende melkzuurbacteriën. Dus ben je nieuwsgierig en ken je een imker haal dan vers geoogste honing. Na een snel rondje googelen kwam ik erachter dat alleen al in Noord-Brabant ruim 50 imkers te vinden zijn. Op de website bijenhouders.nl vind je een landelijke kaart.

Eet je gelukkig!

Tenslotte zijn de crackers gemaakt van hele zaadjes. Ook een element waar je lijf erg blij van wordt. Ik zeg; eet je gelukkig!

Deze lijnzaadcrackers met kaas, noten en honing doen het natuurlijk heel erg goed op een borrelplank maar zijn ook heerlijk als afsluiter van een etentje of als lunch.

Uit het boek Gelukseten heb ik ook nog een salade gemaakt met paksoi, ananas & quinoa.

*eet geen rauwmelkse ofwel ongepasteuriseerde kaas als je zwanger bent.

Waarschuwing: lijnzaad is gezond maar bevat wel cyanogenen. Deze stof wordt in je lijf omgezet naar cyanide. Een te hoge dosis hiervan is niet gezond. Neem dus niet meer dan 15 tot maximaal 40 gram lijnzaad op een dag. Niet de hele bakplaat in een keer opeten dus…

Ingrediënten

Voorbereiding 10 minuten (+ 4 uur weken) / oventijd 120 minuten

Voor een bakplaat crackers:

250 gr lijnzaad

50 gr sesamzaad

100 gr pompoenpitten

100 gr zonnebloempitten

350 ml water

1 el grof zeezout

Onderstaande hoeveelheden naar eigen inzicht en smaak:

Walnoten

Honing

Rauwmelkse (blauwe) kaas

Lijnzaad crackers

Bereiding

Doe alle zaden en pitten in een kom. Voeg 350 ml water toe en schep goed om. Zet op een koele plek en laat 4 uur staan. Roer elk uur even door.

Verwarm de oven voor op 125C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het zadenmengsel gelijkmatig over het bakpapier. Bestrooi met het zout.

Schuif de bakplaat in de oven met de deur op een heel klein kiertje en bak het mengsel een uur, of open elke 10 minuten heel even de oven, zodat de stoom kan ontsnappen.

Draai na een uur de temperatuur terug naar 90C en bak de zaden nog een uur. De oven nu niet meer openen.

Haal de bakplaat eruit en laat afkoelen. Breek voorzichtig in stukken en serveer met de kaas, noten en honing. Bewaar de crackers eventueel in een luchtdichte trommel.

Crackers kaas noten & honing

Reacties

  1. Stephanie says:

    juni 9th, 2020 at 7:15 pm (#)

    Ik koop altijd de lijnzaad crackers van de bakker. Deze zijn heerlijk inderdaad met een stukje kaas of een salade. Maar nu kan ik ze zelf maken! Dank je wel.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    juni 9th, 2020 at 9:40 pm (#)

    En heel makkelijk, ook altijd fijn 😉

Reageer, je e-mail wordt niet getoond