Salade rijst olijven & abrikozen
Salade rijst olijven & abrikozen. Deze rijstsalade is een perfecte begeleider voor veel gerechten. Door het gebruik van verse kruiden, in combinatie met zoete abrikozen, ingelegde citroen en pittige olijven, past het bij zowel kip als vis. Deze salade is ook lekker als lunch. Maak daarom een extra portie. Want de volgende dag is deze salade nog net zo lekker.
Ingelegde citroen
In het recept staat ingelegde citroen. Deze zijn in grotere supermarkten, en bijna alle Arabisch-Turkse supermarkten, verkrijgbaar. Door het inleggen verandert de smaak en wordt veel intenser. Dit komt door het fermenteren. Citroenen werden vroeger ingelegd om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken. Het fermenteren duurt minimaal een maand. Daarna zijn de citroenen lang houdbaar. Tegenwoordig worden vaak extra smaakmakers toegevoegd zoals kruiden en steranijs.
Je kunt ingelegde citroenen niet vervangen door gewone citroenen. De smaak is niet vergelijkbaar.
Deze salade is geïnspireerd naar een recept van Sabrina Gayour.
Recepten combineren
Iets te vieren of zin om een waar feestmaal op tafel te zetten? Combineer dan deze salade rijst olijven & abrikozen met:
Ingrediënten
Voor 3 a 4 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten
200 gram basmati rijst*
150 gram gemengde olijven zonder pit, de helft gehalveerd
3 lente-uitjes, in dunne ringen
1,5 tl korianderpoeder
100 gram gedroogde abrikozen, in dunne plakjes
15 gram verse koriander, grof gesneden
15 gram verse peterselie, fijn gesneden
Halve ingelegde citroen, gebruik alleen de schil (pulp weggooien), in hele kleine stukjes (of rasp van een halve citroen)
30 gram amandelschaafsel, geroosterd
Voor de dressing:
1 tl sumak
Sap van 1/2 citroen
0,5 el honing
2 el olijfolie
Grof zeezout en peper
*als je het kunt vinden is een combi van witte en wilde rijst erg lekker.
Bereiding
Rijst koken
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en laat iets afkoelen. Roer door zodat de rijst niet aan elkaar gaat plakken. Of kook de rijst in een rijstkoker in de magnetron zoals ik doe, altijd een droge losse korrel, succes gegarandeerd.
Dressing maken
Meng de olie, citroensap, sumak, honing en flink peper en zout in een kommetje en meng goed.
Doe alle overige ingrediënten in een schaal en giet de dressing erbij. Goed omscheppen en serveren.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond