Salade Orzo tomaat en olijven
Orzo ik ben er gek op. Vooral deze salade orzo met zongedroogde tomaat en olijven. Hij barst van de smaak. De pasta maakt het een complete maaltijd en deze salade is super easy vooraf te maken. Ook heel fijn voor een feestje of een etentje met vrienden waarbij je meerdere dingen op tafel wilt zetten. Deze maaltijdsalade kun je prima een dag of twee bewaren dus fijn als je wilt mealpreppen.
Orzo of riso?
De andere naam voor orzo is riso, rissoni of rijstpasta. Het heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt daarom vaak in salade en soep gebruikt. Omdat de pasta klein is werkt hij fijn in salades. Je hebt niet meteen een mondvol pasta maar je kunt meerdere ingrediënten aan je vork prikken. Tegenwoordig redelijk goed verkrijgbaar in de supermarkt en anders in een Mediterrane winkel.
Meer salades
Voor meer inspiratie….
Quinoa salade met kip & tomaat
Pastasalade met Italiaanse smaken
Tomatensalade geitenkaas & basilicumdressing
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten
Voor 4 a 5 personen als hoofdgerecht of 8 a 10 personen als bijgerecht (maak gerust deze portie, de salade is ook heerlijk als lunchgerecht, wij zijn altijd blij als er wat overblijft..)
Olijfolie
350 gr orzo
2 potten semi-zongedroogde tomaten (AH is erg lekker)
2 stengels bleekselderij
200 gr dunne groene asperges
1 pot zwarte olijven (kalamata), uitlekgewicht ca 150 gr.
15 gr bladpeterselie
15 gr dille
200 gr feta
100 gr pijnboompitten
5 augurken
Zout en peper
Bereiding
Kook de orzo in ca. 7 min gaar in gezouten water en spoel af.
Giet de tomaten af en vang het vocht op. Snijd de tomaten in reepjes en voeg samen met een paar eetlepels van de tomatenolie toe aan de orzo en meng goed.
Snijd de asperges in stukken en kook 2 a 3 minuten in gezouten water. Zorg dat ze nog beet hebben en spoel af onder koud water. Haal de harde draden van de bleekselderij af en snijd in dunne plakjes. Halveer de olijven. Voeg de asperges, bleekselderij en de uitgelekte olijven toe aan de orzo.
Snijd de augurken fijn en de feta in blokjes. Snijd de peterselie en dille fijn. Doe een el olie in een kleine pan met een flinke snuf zout. Rooster de pijnboompitten en laat ze afkoelen (op een stukje keukenpapier). Voeg allemaal toe aan de orzo.
Breng verder op smaak met de olie van de tomaten en peper en zout.
(klik op de foto voor een vergroting)
Reageer, je e-mail wordt niet getoond