Recepten

Harira Marokkaanse maaltijdsoep

Harira Marokkaanse maaltijdsoep

Ik houd van Arabische smaken. De verwarmende specerijen geven me een heerlijk voldaan gevoel. Deze maaltijdsoep is geïnspireerd op de Marokkaanse Harira. Ik maak hem met aubergine en quinoa in plaats van linzen. Het is een favoriet hier in huis. We eten hem als maaltijdsoep en ’s middags als lunch. Als je niet zo gewend bent aan veel specerijen begin dan met de helft van de aangegeven hoeveelheid. Toevoegen kan altijd..

Quinoa is geen standaard toevoeging aan Harira maar wel een hele fijne afwisseling met linzen. Wil je meer met quinoa koken? Maak dan deze quinoa salade met tomaat, olijf & kip.

Toch zin in soep met linzen? Deze linzensoep met roodbaars en korianderpesto is een volwaardige maaltijdsoep. En anders deze Arabische soep met linzen en kikkererwten (een ander soort Harira).

Ingrediënten

Voor 8 kommen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 30 minuten

Scheutje olie

2 rode uien, gesnipperd

4 teentjes knoflook, geperst

1,5 tl komijnpoeder

1,5 tl korianderpoeder

1/2 tl  pimentpoeder

1/4 tl kruidnagelpoeder

1/2 kaneelstokje

Zout en peper

2 aubergines, in blokjes

1 liter groentebouillon

Pak (400/500 gr) gezeefde tomaten

1 blik gepelde tomaten

1 blik kikkererwten + vocht

140 gr quinoa

1 tl milde harissa (bijv rozenharissa)

1 bosje koriander, grof gehakt

Harira Marokkaanse maaltijdsoep

 

Bereiding

Groenten stoven

Verhit een scheutje olie in een grote pan en bak de uien ca. 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg knoflook, komijn, koriander, piment, kruidnagel toe en bak 1 a 2 minuten. Voeg de blokjes aubergine en het kaneelstokje toe en bak circa 5 minuten.

Schenk de bouillon, de gezeefde tomaten en gepelde tomaten bij de uien en voeg zout en peper toe. Kook de soep in circa 15 a 20 minuten gaar. Verwijder het kaneelstokje. Voeg het blik kikkererwten inclusief vocht en de harissa aan de soep toe en verwarm ca. 5 minuten.

Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing met wat zout in een aparte pan.

Soep pureren

Pureer de soep met een staafmixer maar niet helemaal glad. En voeg daarna de gekookte quinoa toe. Breng verder op smaak met peper en zout. Garneer met de koriander. Geef er eventueel nog een lekker stuk brood bij.

Tip: staafmixer

Harira Marokkaanse maaltijdsoep

Reageer, je e-mail wordt niet getoond