Recepten

Hartige taart met spinazie en filodeeg

Hartige taart met spinazie en filodeeg

‘Ze wist het nog precies, hoe na een jaar haar tong het proeven was verleerd en hoe ze, beschaamd en begerig tegelijk, de groene toerte met haar handen tot achter haar oren had gesmeerd. Weer ging hij heen met de belofte van terugkeer. En weer hield hij woord’. Dit verhaal over een begerige non komt uit het boek ‘recepten uit de keuken van Jeroen Bosch’. Over deze ‘puntneuzen en kersenpitten’ schreef ik een blog. In het boek staat een recept voor Groene Toerte uit een kookboek van 1593. Dan is mijn nieuwsgierigheid wel gewekt.

Hartige taart

Het bleek een hartige taart te zijn met bladgroen uit het seizoen en geitenkaas. Ik maakte daar een hartige taart met spinazie, geitenkaas en filodeeg van omdat ik de ‘toerte’ zonder deeg toch een beetje karig vond. Het verrassende element is kaneel. Onverwacht lekker samen met de spinazie en geitenkaas. In combinatie met het filodeeg lijkt deze taart wel wat op de Griekse hartige taart spanakopita.

Historische recepten

Tja, ik heb er wat mee zullen we maar zeggen… Niet dat ik zo’n geschiedkundige ben want meestal blijven jaartallen bij mij niet hangen maar de oorsprong van ons voedsel en wat we ermee doen fascineert mij wel. Ik maakte dan ook al eerder recepten uit de oude doos. Zoals deze kersenjam uit de 17e eeuw en krinkjes. Uit het boek van Jeroen Bosch maakte ik ook ‘vergulde soep’ wat geen soep is maar wentelteefjes met een bijzondere smaak…

Hartige taart zonder deeg

Overigens heb ik op de website nog een hartige taart staan die wel zonder deeg is. Deze wordt gemaakt met prei, kaas en ham. Gezond en mager.

Hoe gebruik je filodeeg?

Veel mensen vinden filodeeg maar lastig. Dat komt omdat het snel uitdroogt en scheurt. Gelukkig komt het in deze taart niet zo precies dus laat je vooral niet weerhouden. Ik gebruikte een pakje filodeeg uit de diepvries. In de koelkast laten ontdooien en pas bij gebruik uit de verpakking halen. Leg eventueel een vochtige theedoek over de vellen filodeeg dan drogen ze niet uit.

Wil je een keer hapjes met filodeeg maken? Probeer dan dit recept met kaas, zongedroogde tomaat en walnoot.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 30 minuten (oventijd)

2 el olie + extra om in te vetten

500 gr verse spinazie

200 gr zachte geitenkaas, in stukjes

1 pak filodeeg (10 plakken), ontdooid

40 gr gesmolten boter

6 eieren (maat L)

½ tl kaneel

1 tl grof gemalen zeezout

½ tl grof gemalen peper

Ronde bakvorm 24 cm

Filodeeg in de bakvorm doen

De hartige taart vullen

Spanakopita ofwel Griekse hartige taart

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C hetelucht.

Doe bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de hele vorm in met een bakspray of zachte boter.

Spinazie laten slinken

Doe de olie in een ruime pan en voeg de spinazie toe. Laat al omscheppend slinken. Schep de spinazie in een zeef en druk met een spatel al het vocht eruit. Het moet echt droog aanvoelen anders wordt je taart te nat.

Klop de eieren met de kaneel, zout en peper goed los.

Filodeeg in de vorm doen

Verspreid 7 vellen filodeeg rondom en half in de vorm. Zorg dat de bodem bedekt is maar laat een flink deel over de rand hangen (zie foto). Schep de helft van de spinazie en dan de helft van de kaas op het deeg. Nu de andere helft van de spinazie en de kaas. Giet het eimengsel over de spinazie.

Laagjes maken

Frommel de 3 overgebleven vellen grof op (kan het niet anders uitleggen) en drapeer ze in het midden van de taart. Trek het deeg een beetje in hoge punten. Vouw/frommel de andere vellen een voor een losjes over de rand.  Ook nu weer proberen om hogere punten te maken. Niet bang zijn dat het scheurt, maakt niks uit (no worries als het niet lukt, wordt sowieso lekker). Bestrijk het filodeeg royaal met de gesmolten boter.

De taart bakken in de oven

Zet het bakblik op een bakplaat (er kan wat ei uitlopen) en bak de taart in ca. 30/40 minuten gaar. Als de taart na 10/20 minuten bruin wordt leg er dan een vel aluminiumfolie losjes overheen. Check na 30 minuten met een vork of de taart gaar is (beetje openmaken). Zie je nog veel vocht? Dan 10 minuten extra langer in de oven laten. Of zolang dat het ei gestold is.

Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten staan. Verwijder de vorm en snijd in stukken. Serveer met een lekkere groene salade.

Hartige taart met geitenkaas en spinazie

Reageer, je e-mail wordt niet getoond