Garnalen met tomaten en fenegriekblad
Garnalen met tomaten en fenegriekblad. Deze garnalen hebben hier al vaak op tafel gestaan. En echt iedereen vindt het lekker. Er zit fenegriekblad in, voor de meeste mensen een onbekend kruid. Het is niet overal verkrijgbaar maar het loont de moeite om ervoor op pad te gaan. De geur van gedroogd fenegriekblad (vers heb ik nog niet kunnen vinden) is werkelijk onweerstaanbaar.
Fenegriek
Fenegriek is een plant uit de vlinderboomfamilie. Het wordt ook wel bokshoornklaver, grieks hooi of foenegriek genoemd. Oorspronkelijk komt Fenegriek uit het Middellands Zeegebied.
De zaadjes worden gedroogd en gebruikt als specerij, zowel heel als gemalen. Het blad gebruik je als kruid, zowel vers als gedroogd. De zaadjes zijn hier bekender dan het blad. Denk maar aan fenegriekkaas. Als je dat niet kent beslist een keer meenemen bij je kaasboer of supermarkt. De smaak doet nootachtig aan.
Het gedroogde blad is moeilijk te vinden. Waag een poging in winkels die georiënteerd zijn op de Indiaas/Hindoestaanse keuken. Online fenegriekblad bestellen kan natuurlijk ook. Betekent extra verzendkosten maar je zult het de moeite waard vinden…
Dit recept met garnalen komt van Sabrina Gayour. Ik heb het aangepast naar eigen smaak. Het origineel is nog gekruider en dat is voor de meeste mensen iets teveel van het goede.
De ingrediëntenlijst is best lang, toch maak je dit gerecht in 20 minuten.
Feestmaal
Wil je een waar feestmaal op tafel zetten? Combineer dan deze garnalen met een salade met verse kruiden, rijstsalade met olijven & abrikozen en de salade burrata sinaasappel & granaatappel. Allemaal goed voor te bereiden en heel lekker samen.
Ingrediënten
Voldoende voor 4 personen als hoofdgerecht (of 6 personen als bijgerecht)
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 35 minuten
Olijfolie
1 grote ui, in dunne ringen
3 tenen knoflook, geperst
1 tl kurkuma
2 el tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
4 grote tomaten, elk in 8 stukjes
1 tl grof zeezout
2 el gedroogd fenegriekblad (of 5 el vers fenegriekblad)
½ tl kaneel
2 tl fenegriekpoeder
½ tl chilivlokken
1 tl fijne kristalsuiker
800 gram grote rauwe garnalen (neem gepelde dan hoef je het darmkanaal niet meer te verwijderen)
25 gram roomboter
15 gram dille, grof gehakt
Platbrood of rijst
Bereiding
De saus maken
Doe 2 el olie in een pan en bak de uien zachtjes tot ze glazig en zacht zijn. Voeg de knoflook, kurkuma en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten op laag vuur. Voeg de gepelde tomaten toe en prak deze fijn in de pan. Doe dan de tomatenstukjes, zout, fenegriekblad, fenegriekpoeder, kaneel, chili en suiker toe en roer goed door.
Breng op smaak met zout en peper en laat 10 tot 30 minuten pruttelen op laag vuur (10 kan, 30 geeft meer smaak). Af en toe doorroeren zodat de saus niet aanbrandt.
Garnalen snel dichtschroeien
Verhit een koekenpan en schroei daarin de garnalen in halve minuut aan beide zijden dicht. Voeg toe aan de saus en laat zachtjes 5 minuten mee garen.
Voeg de boter toe en roer tot deze geheel is opgenomen. Zet het vuur uit, voeg de dille toe en serveer met platbrood of rijst.
juni 15th, 2020 at 7:00 pm (#)
Fenegriekblad, nog nooit van gehoord. Terwijl fenegriek kaas een van mijn favorieten is. Het ziet er zoals gewoonlijk weer heerlijk uit én ook voor mij geschikt. Dat wordt er een voor van het weekend, met mijn “jungle broodjes”.
juni 15th, 2020 at 7:07 pm (#)
Laat even weten of je het kunt vinden. Anders heb ik nog wel wat voor je liggen…. Even kijken hoe het dan jouw kant opkomt 😉
juni 15th, 2020 at 7:33 pm (#)
Goed excuus om weer eens naar die fantastische toko hier in ‘s-Hertogenbosch te gaan. Maar lief van je!
juni 15th, 2020 at 7:34 pm (#)
Kom je vast ook nog andere lekkere dingen tegen 🙂
juni 16th, 2020 at 12:25 pm (#)
Dit ziet er lekker uit Inge maar waar haal je dat fenegriekblad? Gedroogd of vers? Ik ken de smaak eigenlijk niet. Het lijkt mij met pasta heerlijk.
juni 16th, 2020 at 2:14 pm (#)
Hallo Monique, het is best lastig te verkrijgen. Mocht je het in de toko niet kunnen vinden kijk dan eens online. Ik heb een link in het artikel toegevoegd. Overigens heb ik de gedroogde variant gebruikt. Vers kon ik in de lokale winkel niet vinden.
juni 26th, 2020 at 9:36 am (#)
Alle ingredienten in huis … vanmiddag gaat tie op het vuur … 😀
juni 26th, 2020 at 11:18 am (#)
lekkerrrr…..
maart 13th, 2021 at 12:16 am (#)
Dit ziet er heerlijk uit. Ik ga dit morgen maken. Al ben ik nu wel heel nieuwsgierig naar het originele recept. Welke kruiden gaan er dan nog meer in?
Ik ben gek op de Indiase keuken……
maart 13th, 2021 at 9:57 am (#)
Beste Sandra, Dit is een van mijn favoriete recepten en staat hier vaak op tafel. Leuk dat je het gaat maken. De samenstelling is hetzelfde als het originele recept maar ik heb de hoeveelheid kruiden wat teruggebracht. Dus wat minder fenegriekblad, chili, kaneel en fenegriekzaad. Dan is het nog steeds een kruidig recept maar minder heftig dan het origineel. Je kunt natuurlijk naar smaak meer toevoegen 😉 Hartelijke groet, Inge