Taart met sinaasappel & chocolade
Deze taart is intens van smaak en een feestje in je mond. Sinaasappel en chocolade zijn gemaakt voor elkaar. Het is een heerlijke combinatie. Deze taart met sinaasappel en chocolade heeft een koekjesbodem met daarop een lekkere laag ganache en sinaasappelcurd. Bovenop tenslotte een romig laagje slagroom. Het is een ‘no bake’ taart dus deze hoeft niet in de oven.
Wat is ganache?
Eigenlijk niet meer dan gesmolten chocolade gemengd met slagroom die je weer op laat stijven. Je gebruikt het als vulling of topping van een taart, bonbon of toetje. Check bijvoorbeeld dit dessert met karamel en ganache.
Sinaasappelcurd zelf maken
Lemoncurd kennen we allemaal wel. Maar je kunt dus ook heerlijke sinaasappelcurd zelf maken. Dit recept met maar 5 ingrediënten is makkelijk te maken. Ik heb met beide varianten verschillende recepten gemaakt zoals deze taart met citroen & rood fruit, een lemoncurd taart met Italiaans meringue, friands en een ontbijtje met sinaasappelcurd en granola.
Stevige slagroom kloppen
Je wilt graag slagroom die niet na een uur van je taart afdruipt…toch? Daarom voeg ik klopfix toe. Dat maakt de slagroom stevig. Op deze manier kun je de taart goed in de koelkast bewaren tot de volgende dag.
Meer inspirerende taart recepten
Worteltaart met citroenglazuur
Abrikozentaartjes met bladerdeeg
Aardbeientaart met banketbakkersroom
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 45 minuten (excl tussendoor opstijven)
Voor 8/10 personen
200 gr digestive melkchocolade koekjes
60 + 5 gr roomboter
125 gr pure chocolade (ca 60% cacao), in blokjes
125 ml slagroom
1 recept sinaasappelcurd (+ gelatine (Dr Oetker 12 x 7 cm), zie recept sinaasappelcurd)
350 ml (koude) slagroom
2 el poedersuiker
1,5 zakje slagroomversteviger (klopfix)
Chocoladeboontjes
Cacao
Optioneel: frambozen en munt
Bereiding
Bakvorm invetten
Voor deze taart gebruikte ik een langwerpige vorm van 35 x 12 cm. Gebruik in ieder geval een bakvorm met een losse bodem anders krijg je de taart er niet uit. Vet de hele vorm in met bakspray of eventueel een heel klein beetje zonnebloemolie. Vooral de randjes goed invetten.
Koekjesbodem maken
Smelt 60 gr roomboter. Maal de koekjes fijn in een foodprocessor. Of doe de koekjes in een plastic zak en sla heel(!) fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels en doe in de bakvorm. Druk de bodem goed aan en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast.
Ganache maken
Verhit de slagroom maar laat niet koken. Haal de pan van het vuur en roer met een garde de chocolade door de room tot deze gesmolten is. Voeg 5 gr boter toe en roer nogmaals stevig door. Laat de ganache afkoelen tot deze lauw is maar wel helemaal vloeibaar. Af en toe doorroeren. Haal de taartbodem uit de koelkast. Maak de bodem vast even los (zodat je straks niet 3 lagen los moet wrikken). Giet de ganache over de taartbodem. Zet een uur terug in de koelkast.
Sinaasappelcurd maken
Maak de sinaasappelcurd volgens recept. Giet in een schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer af en toe door zodat er geen vel ontstaat. Haal de taart uit de koelkast. Maak weer even los van de bodem en giet de sinaasappelcurd over de ganache. Strijk glad. Zet 2 uur terug in de koelkast.
Taart versieren
Klop de koude slagroom samen met de poedersuiker en klopfix tot deze stijf is. Haal de taart uit de vorm en leg op een platte schaal. Schep de slagroom op de taart of doe in een spuitzak en maak mooie toefjes. Versier de taart met chocoladeboontjes, frambozen, cacao en/of muntblaadjes. Wat jij mooi vindt…!
Reageer, je e-mail wordt niet getoond