Worteltaart noten & citroenglazuur
Worteltaart is een troostend taartje, smeuïg, licht zoet, met verwarmende specerijen. Deze worteltaart met noten en citroenglazuur heeft een lekkere crunch van noten en een frisse, lichtzure roomkaas topping. Een mooie tegenhanger en aanvulling op de specerijen. Maak deze taart gerust een dag van tevoren want de tweede dag is hij nog lekkerder.
Er zijn mensen die houden van een vaste structuur en mensen die houden van een lichte en smeuïge variant. Deze taart is licht en luchtig.
Wortel natuurlijke zoet
Wortelen worden al sinds de Middeleeuwen gebruikt om gebak zoeter te maken. Suiker was in die tijd voor de meeste mensen niet te betalen. In die tijd waren wortelen over het algemeen geel of rood. Pas in de 17e eeuw werden oranje wortelen voor het eerst geteeld in Nederland. Wortels maar ook dadels worden steeds vaker ingezet als natuurlijke zoetmaker.
Ingrediënten
Voorbereiding incl glazuur 40 minuten / oventijd 60 minuten
4 eieren
1 tl vanille extract
300 ml zonnebloemolie
300 gr fijne kristalsuiker
1,5 el citroensap
0,5 tl zout
75 gr walnoot, grof gehakt
50 gr pecannoten, grof gehakt
300 wortels, grof geraspt
240 gr bloem
1,5 tl kaneelpoeder
0,5 tl kruidnagel
0,5 tl gember
1 tl baking soda
2 tl bakpoeder
Glazuur
200 gr roomkaas
75 gr roomboter, op kamertemperatuur
75 gr poedersuiker
2 tl honing
2 tl citroenrasp
1 tl citroensap
Bereiding
Bakvorm invetten
Verwarm de oven voor op 170C (hetelucht). Vet de bodem van een springvorm van ca 23 cm in, leg er een vel bakpapier op, sluit de springvorm, knip de randen van het papier eraf en vet de vorm inclusief het papier helemaal in.
Ingrediënten mengen
Klop in een schaaltje de eieren met het vanille extract los. Klop dan in een grote kom 1 a 2 minuten, met een mixer de zonnebloemolie en suiker. Voeg de eieren met vanille, het citroensap en zout toe. Niet te lang kloppen. Meng er met een spatel de wortels en noten door.
Zeef nu boven de kom met het eimengsel de bloem, specerijen, baking soda en bakpoeder. Spatel rustig door elkaar. Niet te lang roeren (mag klontjes hebben), dat komt de luchtigheid niet ten goede.
Taart bakken in de oven
Giet het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad, en bak ca. 60/70 minuten in de voorverwarmde oven. Check tussendoor. Een in het midden gestoken spies moet er droog uitkomen. Als de taart te donker wordt tijdens het bakken (waarschijnlijk na ca 30/40 min) dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie. Haal uit de oven en plaats op een rooster. Laat afkoelen in de vorm.
Roomkaas topping maken
Klop de boter met een mixer helemaal glad en voeg dan de roomkaas, poedersuiker, honing en citroenrasp toe. Klop nog 1 minuut en bestrijk de volledig afgekoelde taart ermee. Garneer eventueel met wat noten.
januari 11th, 2021 at 7:16 pm (#)
Heerlijk recept en toppertje
januari 12th, 2021 at 11:30 am (#)
Dank je wel! Fijn om te horen. Hartelijke groet, Inge
april 2nd, 2021 at 8:54 am (#)
Deze lijkt mij enorm lekker! Ga hem vandaag maken we vieren morgen (alvast) Pasen. Is het verstandig de topping ook al vandaag erop te doen? Of kan ik dat beter morgen doen? En bewaar je hem dan in de koelkast tot de volgende dag?
april 2nd, 2021 at 9:58 am (#)
Beste Kelly, Vaak is de taart de dag erna nog lekkerder, dus goed idee! De topping zou ik er dan morgen op doen. De taart niet in de koelkast bewaren. Gewoon onder plasticfolie of in een taartdoos. Hartelijke groet, Inge
november 6th, 2021 at 10:14 am (#)
Dag Inge
De springvorm maat lijkt me erg klein?
Gr Mieke
november 6th, 2021 at 12:20 pm (#)
Hallo Mieke, deze vorm heb ik gebruikt en werkt prima. Het is best een hoge taart. Vind ik wel mooi bij een worteltaart. Je kunt hem met een gerust hart gebruiken. Hartelijke groet, Inge
november 7th, 2021 at 8:00 am (#)
Dag Inge
Het is een super lekker worteltaart geworden.
Fijne zondag
november 7th, 2021 at 9:41 am (#)
Hallo Mieke, fijn om te horen en leuk dat je het nog even laat weten. Jij ook een fijne dag! Hartelijke groet, Inge