Recepten

Rozen citroen meringue taartje

Rozen & citroen meringue taartje

Dit citroen meringue taartje is voor mijn moeder. Waarom? Dat lees je in de blog ‘Mama, een paradijsvogel’.

Mijn moeder hield erg van lentebloemen, en vooral van pioenrozen. Zodra ze te krijgen waren stonden ze op tafel. Ze was niet echt een zoetekauw. Als ze al ooit een koekje at, was het een knapperige Bastognekoek of kletskop. Het liefst at ze frisse, zure dingen. Daarom heb ik voor haar deze citroentaart met meringue gemaakt met een Bastogne bodem, lemoncurd en rozen meringue.

Rozen en citroen

De combinatie van citroen en rozen is onverwacht verrassend en lekker. Je hoeft natuurlijk niet helemaal los te gaan en deze roze rozen meringue te maken. Het taartje is ook heerlijk met de traditionele witte Italiaanse meringue.

Taartbodem maken

Heb je toch liever een andere bodem dan Bastogne? Maak dan deze tartelette bodem van zanddeeg. Makkelijk te maken, snel klaar en met een opstaand randje. Dat werkt makkelijk.

Ingrediënten

Voor 1 taartje van ca 20/22 cm of 8 kleine taartjes

Voorbereiding 30 minuten / bereiding 30 minuten (excl koelen en opstijven lemoncurd)

De taartbodem:

1 pak Bastogne koeken

100 gr (room)boter

(of een bodem van zanddeeg, zie opm boven)

De vulling:

1,5 x recept lemoncurd

De rozen meringue:

100 gr eiwit (gebruik het eiwit wat je overhoudt van de dooiers)

200 gr fijne kristalsuiker

60 ml water

4 tl rozenwater (of meer naar smaak, proef het samen met de citroen crème om te beoordelen)

Optioneel: Heel klein snufje rode kleurstof

Ook nodig:

1 springvorm (ca 20/22 cm) of 8 kleine taartvormpjes

(Suiker) thermometer (die tot 120C kan)

Optioneel: brander

Rozen citroen meringue taart

Italiaanse meringue taartje

Bereiding

De taartbodem:

Maal de koeken in een keukenmachine tot fijne kruimels, of stamp ze fijn. Smelt de boter en doe samen met de kruimels in een kom. Meng goed door elkaar. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen licht in of vet 8 kleine vormpjes licht in. Stort het koekmengsel in de vorm* en druk aan tot een vaste bodem*. Zet in de koelkast om uit te harden.

*Als je kleine taartjes maakt niet alleen de bodem maar ook de zijkant bekleden met koekkruimels.

* Je kunt aan de zijkant van een grote springvorm een klein opstaand randje maken van de koekkruimels. Dat werkt wel makkelijker met de citroencrème (zonder ziet er mooier uit ;).

Lemoncurd maken:

Maak volgens recept. Roer de lemoncurd 20 minuten zodat een mooi stevige citroen crème ontstaat. Zie uitleg in het recept van de lemoncurd.  Koel voor gebruik dan wordt de curd steviger.

Italiaanse meringue maken:

Doe de suiker met het water in een pan. Hang de thermometer erin en verhit tot 110C. Doe op dat moment de eiwitten in een kom en begin op hoge stand te mixen. Zodra de suiker 120C is giet je deze in een dunne straal bij de eiwitten. Blijf kloppen. Net zolang tot de meringue is afgekoeld tot kamertemperatuur (dit werkt het beste in een standmixer maar als je die niet hebt dan kan het ook met een handmixer, duurt alleen lang). Zet tot gebruik in de koelkast.

Optioneel: Voeg als de meringue bijna is afgekoeld het rozenwater toe en mix goed. Doe als laatste een beetje rode kleurstof in de meringue en meng (begin met een paar korrels of drupje, je wilt geen baby roze taart, toch?).

De taart afwerken:

Haal een nat mes langs de binnenrand van de springvorm. Haal de vorm eraf. Bestrijk de bodem met een mooie laag lemoncurd. Schep de meringue op de taart en modelleer voorzichtig naar wens. Strijk de rand glad (er zal misschien wat citroen crème over de rand van de bodem lopen, gewoon wegstrijken met een (palet)mes). Maak voor een mooi effect gebrande randjes aan de meringue met een brander.

Italiaanse meringue taartje

Reacties

 1. Patricia says:

  november 23rd, 2020 at 10:37 pm (#)

  Ooohhh….. dit lijkt me heerlijk!
  Ik heb nog rozenwater staan.
  Ik bewaar dit recept en ga het zeer zeker maken!
  Bedankt voor het delen

 2. Inge van Duijnhoven says:

  november 24th, 2020 at 10:54 am (#)

  Wat leuk! Zeker doen… Zo zie je maar, gebruik je rozenwater nog eens op een hele andere manier. Als je de taart voor de eerste keer maakt zou ik een opstaand randje maken met het deeg. Dat werkt makkelijker 😉 Hartelijke groet, Inge

 3. freddy RUTTEN says:

  mei 15th, 2022 at 7:33 pm (#)

  ik vond een heerlijk dessert bij de koffie of groot bezoek

 4. Inge van Duijnhoven says:

  mei 16th, 2022 at 2:11 pm (#)

  Dank je Freddy, het is zeker een bijzonder taartje. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond