Recepten

Friands verse vijg

Friands in drie smaken

Friands in drie smaken. Friands zijn kleine amandelcakejes. Precies groot genoeg voor bij een kopje koffie of thee. In Australië en  Nieuw Zeeland kun je ze in bijna elke koffiebar krijgen. In Frankrijk zijn ze beter bekend als Financiers. De vorm is dan meestal langwerpig.

Hier zijn friands minder bekend en de traditionele ovale bakvorm is over het algemeen alleen online verkrijgbaar. Je kunt er ook een mini-muffin vorm voor gebruiken. De friands worden gemaakt met amandelmeel en in dit recept zijn ze gevuld met een stukje verse vijg, eigen gemaakte lemoncurd en citroenrasp.

Deze friands in drie smaken zijn klaar in 45 minuten.

Meer zoete recepten

Zin om nog iets anders uit te proberen? Check deze:

Koekjes met sinaasappel & kardemom

Chocolademuffins met kersen & noten

Cake met noten, rozijnen & sinaasappel

Ingrediënten

Voorbereiding 25 minuten / oventijd 20 minuten

Voor ca 24 stuks

8x naturel-citroenrasp / 8x verse vijg / 8x lemoncurd

125 gr gesmolten boten + extra om in te vetten

80 gr bloem + extra om de vorm te bestuiven

150 gr poedersuiker

100 gr amandelmeel

6 eiwitten (ca 260 gr)

Rasp van 1 citroen

Snuf zout

8 tl lemoncurd

1 grote verse vijg, in 8 stukjes

1 el honing

Poedersuiker

Friands in 3 smaken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170C. Vet de bakvorm in en bestuif met bloem zodat de friands straks goed loslaten. Zeef de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een kom. Klop de eiwitten met een mixer tot ze wit en licht schuimend zijn. Spatel de eiwitten en citroenrasp door de bloem. Meng niet te lang, het beslag moet klonterig zijn. Roer de gesmolten boter voorzichtig door het beslag. Alleen erdoor mengen, niet te lang roeren.

3 smaken

Schep de vormpjes driekwart vol. Duw een stukje vijg in het beslag(8x) en druppel er een beetje honing over. Schep 1 tl lemoncurd* (8x) op het beslag. De overige 8 blijven naturel.

Baktijd

Bak de friands 20 minuten. Laat een minuut afkoelen in de vorm en leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen. Bestrooi de geheel afgekoelde friands met poedersuiker.

*De lemoncurd maakt dat de friand een klein kuiltje krijgt bij het bakken. Als je dat niet wilt kun je de lemoncurd er ook na het bakken op doen. Wat smaak betreft geef ik de voorkeur aan meebakken.

Friands

Reageer, je e-mail wordt niet getoond