Recepten

Lemoncurd die je echt moet maken!

Lemoncurd die je echt moet maken!

Lemoncurd die je echt moet maken! Lemoncurd is verslavend lekker door de combinatie van zuur en zoet. Een perfecte begeleider van scones natuurlijk. Ik heb er lekker makkelijke twisters van bladerdeeg gevuld met aardbeien en lemoncurd mee gemaakt en gebruikte de curd ook voor deze citroentaart met rozenmeringue. Probeer het ook eens op American pancakes of in deze friands. Als je eenmaal zelf lemoncurd gemaakt hebt koop je nooit meer een potje in de supermarkt. De smaak is niet te vergelijken.

Heb je trouwens die etiketten van lemoncurd wel eens bekeken? De termen citroenzuur, azijnzuur, zuurteregelaar, citroenolie, natriumcitraat, ascorbinezuur vliegen je om de oren. In lemoncurd horen denk ik maar 4 ingrediënten… citroen, boter, suiker en ei.

Sinaasappelcurd

Een variant van lemoncurd is sinaasappelcurd. Ook heel erg lekker. Het recept is net zo makkelijk.

Ingrediënten

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten

Voor ca 300 ml

Sap en rasp van 2 grote of 3 kleine citroenen (bij voorkeur biologisch). Dat is ca 125 ml.

125 gr roomboter

175 gr fijne kristalsuiker

1 ei (65/70 gr, maat L)

2 eidooiers (40 gr)

 

Bereiding

Kluts het ei plus de dooiers los in een kommetje.

Au bain marie

Doe sap, rasp, boter en suiker in een hittebestendige kom en hang deze in een pan met een klein laagje water. Let op, de kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook en blijf roeren met een garde.

Als alle suiker gesmolten is (proef of het goed is, te zuur?.. dan nog een schepje suiker) voeg je het los geklopte ei en eidooiers toe en blijf roeren.

De curd wordt langzaam dikker. Een makkelijk smeerbare curd duurt ongeveer 10 minuten. Hoe langer je roert hoe dikker de curd. Voor een dikke citroencrème roer je 20 minuten. Zeef de curd en giet in een schone (steriele) pot. De curd wordt tijdens het afkoelen nog iets dikker.

Bewaren

De lemoncurd kun je ongeveer twee a drie weken bewaren in de koelkast.

Lemoncurd die je echt moet maken!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond