Recepten

Pašticada stoofvlees uit Kroatië

Pašticada stoofvlees uit Kroatië

Pasticada is stoofvlees uit Kroatië. Oorspronkelijk komt het uit de regio Dalmatië waar onder andere de stad Dubrovnik ligt. Het is comfortfood dat lekker is met gekookte aardappelen maar zeker ook met gnocchi, puree of pasta. In de traditionele versie worden gedroogde pruimen of vijgen gebruikt. Ik heb het recept wat lichter en iets minder zoet gemaakt met vijgenjam. Ook deed ik er een handje olijven bij, erg lekker! Waarom ik dit gerecht maakte lees je in de blog ‘van Pula naar Pazin’.

Kroatië vakantieland

Over Kroatië schreef ik trouwens meer verhalen. Het is dan ook een erg fijn vakantieland. Nieuwsgierig? Lees dan de verhalen over Rovinj en Dubrovnik. Naar aanleiding van onze vakanties daar maakte ik ook de typisch Kroatische zwarte risotto. Zowel met zeebaars als een vegetarische variant met paddenstoelen.

Stoofvlees maken met fornuis, oven of slowcooker

Dit recept kun je op alle manieren maken. Onderaan bij de bereiding geef ik tips over gaartijden en temperatuur.

Stoofvlees invriezen

Ik doe het vaak. Laat in de koelkast helemaal ontdooien en warm dan zachtjes op in een pannetje.

Stoofpotjes

Tja, ik zou het elke dag kunnen eten. Met en zonder vlees overigens. Zo maakte ik eerder al

Ethiopisch stoofvlees (kost even tijd maar man man wat is dat lekker)

Marokkaans stoofvlees

Botermalse lamsschenkel met ras-el-hanout

Sukade met bier

En natuurlijk onze vertrouwde hachee… allemaal lekker.

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

Voorbereiding 20 minuten / bereiding 3 uur incl oventijd

Olijfolie

50 gr pancetta of gerookte spekblokjes

1 kilo sukade of riblappen (in dikke plakken)

2 el mosterd

8 sjalotten, gehalveerd

3 tenen knoflook, fijn gehakt

2 el tomatenpuree

1 laurierblad*

2 takjes rozemarijn

4 takjes tijm

Half groentebouillonblokje

2 el citroensap

3 dl. rode wijn

500 gr (gemengde) groenten in blokjes van 1 a 1,5 cm (pastinaak, wortel, knolselderij, paddenstoelen of aubergine, deze laatste schillen)

150 gr gemengde olijven

3 flinke el vijgenjam (ca 70 gr)

2 el maïzena

Grof gemalen zeezout en peper

Gekookte (kriel)aardappelen, gnocchi, puree of rijst.

*laurier/rozemarijn/tijm samenbinden met keukentouw, dan verwijder je het makkelijk

Pašticada stoofvlees met rode wijn

Bereiding

Vlees aanbraden

Bak de spekblokjes in een el olijfolie. Bestrijk ondertussen het vlees lichtjes met de mosterd. Haal de spekblokjes uit de pan en houdt apart.

Bak het vlees (op halfhoge temp) in porties rondom bruin, voeg eventueel wat olie toe en haal uit de pan.

Smaakmakers en wijn toevoegen

Bak nu de sjalotten, tomatenpuree en knoflook licht aan. Voeg dan 1,5 tl grof gemalen zout, ½ tl grof gemalen zwarte peper, het laurierblad, rozemarijn, tijm, bouillonblokje, citroensap en rode wijn toe. Breng aan de kook.

Vlees laten sudderen

Leg het vlees en spek terug in de pan. Vul aan met heet water tot het vlees zo goed als onder ‘wijn/water’ staat. Draai de temperatuur omlaag. Het mag nu alleen nog zachtjes bubbelen. Gaar het vlees ca. 1,5 uur.*

Voeg dan de groenten en olijven toe. Laat 30 a 40 minuten garen tot de groenten beetgaar zijn en het vlees helemaal mals. Haal de takjes rozemarijn, tijm en laurier uit de stoofpot en roer de vijgenjam door de stoofpot.

Saus indikken

Roer de maïzena met 2 el water tot een papje. Voeg toe aan de stoofpot en laat 1 a 2 minuten pruttelen en indikken. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Sudderen in oven of slowcooker

*Je kunt de pan ook in een voorverwarmde oven van 160C/boven- onderwarmte zetten. Dat duurt ook ongeveer 2 a 2,5 uur. Voeg na 1,5 uur de groenten en olijven toe. Als het vlees gaar is zet je de pan terug op het fornuis. Voeg de jam en maïzena toe. Laat nog 2 minuten pruttelen en indikken

*Of gebruik de slowcooker. Voeg dan de groenten en olijven direct toe en gaar 6 a 8 uur op ‘low’. Daarna pan terug op fornuis en jam en maïzena verwerken.

Dit eet je erbij

Serveer met gekookte (kriel)aardappelen, gnocchi, puree of rijst.

Stoofvlees lekker lang sudderen

Reageer, je e-mail wordt niet getoond