Recepten

Zwarte risotto met paddenstoelen

Zwarte risotto met paddenstoelen

Eerder plaatste ik al een zwarte risotto met zeebaars. Graag wilde ik ook een vegetarische variant maken. Dat doe je met een andere rijstsoort dan de gebruikelijke risottorijst waar inktvisinkt aan toegevoegd wordt. Hieronder leg ik de verschillen uit. Deze zwarte risotto met paddenstoelen is zowel romig als fris door de citroen in de gremolata.

Hoe kook je zwarte rijst?

Je kunt voor een volledig vegetarische variant bijvoorbeeld ‘zwarte rijst uit Calabrië (Jemma Gran Reserva)’ of ‘riso nero venere uit Piemonte’ koken. Beide zijn rijstkorrels die van nature zwart zijn. De smaak is licht nootachtig. Als je deze korrels slijpt, wat bij veel rijstsoorten gebeurt, krijg je een witte risottokorrel zoals we die kennen. Ik heb beide geprobeerd en de Jemma Gran Reserva heeft mijn grote voorkeur. In ca 25 minuten is de rijst gaar en lekker romig, zeker met een klontje boter en wat Parmezaanse kaas erdoor. De riso nero venere die volgens mij meestal gebruikt wordt vond ik minder smakelijk en minder romig. Het duurde lang voor deze korrel gaar werd. Je kookt zwarte rijst overigens als gewone rijst, dus niet steeds bouillon toevoegen net als bij risotto. Dat het langer duurt voor de rijst gaar is komt door het zwarte vlies wat om de rijst zit.

Inkvisinkt toevoegen

Ga je liever voor ‘geslepen’ risottorijst voeg dan inktvisinkt toe. In dit recept van zwarte risotto met zeebaars lees je hoe dat werkt en wat de verhoudingen zijn. Inktvisinkt koop je in de betere viswinkel of online in kleine zakjes van ca 4 gram.

Welke groenten bij risotto?

Hier gebruik ik aspergepunten en paddenstoelen maar bimi werkt net zo goed. Eigenlijk kun je met dit recept alle kanten uit. Probeer ook gerust tomaatjes uit de oven, zal ook heerlijk zijn.

Zwart eten

Zwart eten, sommigen vinden het spannend, anderen willen er niet aan beginnen… Waarom? Zelf denk ik dat de kleuren geel, groen en rood in ons onderbewuste als gezond en veilig worden gezien. Zwart is gewoon een heftige kleur om te eten. En dat is jammer want deze zwarte risotto is echt heerlijk. Waarom ik dit recept wilde maken lees je in deze blog.

Meer risotto recepten

Ik ben er dol op dus er staan al wat verschillende risotto recepten op de site. Check deze:

Romige risotto met spinazie en mascarpone

Risotto met paddenstoelen

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 30 minuten

150 gr zwarte risottorijst (zie tips bovenaan)

1 paddenstoelen bouillonblokje

25 gr roomboter

50 gr Parmezaanse kaas (of meer naar smaak), geraspt

Olijfolie

2 sjalotten, fijn gesnipperd

125 gr aspergepunten of bimi

125 gr paddenstoelen

½ tl gedroogde oregano

Grof gemalen zeezout en peper

1 recept gremolata

Optioneel: cress of takje peterselie

Vegetarische risotto met paddenstoelen en gremolata

Bereiding

Kook de rijst met de bouillontablet en een halve tl grof zeezout in ca 25/30 minuten gaar. Giet de rijst af en roer de roomboter en de helft van de Parmezaanse kaas erdoor. Breng verder op smaak met grof gemalen zout en peper.

Paddenstoelen bakken

Smoor terwijl de rijst kookt de sjalotten 1 minuut in wat olie. Voeg dan de paddenstoelen toe en bak in 1 minuut lichtbruin. Doe dan de aspergepunten of bimi, oregano en wat zout en peper erbij. Schep een paar keer om. Na ca 4 a 5 minuten is het gaar en klaar.

Maak ondertussen de gremolata en zet apart.

Schep de rijst op twee borden en garneer met de asperges en paddenstoelen. Schep er een lepel gremolata en de rest van de Parmezaanse kaas op. Leg er eventueel wat cress of peterselie op en serveer eventueel met een lekkere groene salade.

Feestelijke en bijzondere risotto voor een heerlijke etentje

Reageer, je e-mail wordt niet getoond