Zicht op Dubrovnik vanaf de stadswallen

Dubrovnik heeft het allemaal

Prachtige historische laan in Dubrovnik Kroatie Ontbijten in Dubrovnik Kroatie Lopen over de stadswallen in Dubrovnik Lopen over de stadswallen in Dubrovnik De trappen van Dubrovnik Kroatie IJsje eten... Zicht op Dubrovnik Met de watertaxi vanuit Dubrovnik naar Cavtat Het eiland Lokrum vlakbij Dubrovnik. Bekend van Game of Thrones Het eiland Lokrum vlakbij Dubrovnik. Bekend van Game of Thrones Troon 'Games of Throne' op het eiland Lokrum Met de watertaxi vanuit Dubrovnik naar Cavtat Stedentrip Dubrovnik Fijne cabana bij strandtent Banje Beach Dubrovnik

Wat gaat de tijd snel! Bij het opruimen van de foto’s op mijn telefoon kwam ik de foto’s van Dubrovnik in Kroatië tegen, alweer een jaar geleden…! Al scrollend zag ik weer zoveel moois voorbij komen dat ik er toch een blogje over schrijf. Want Dubrovnik is echt de moeite waard. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en het beschermd stadsgezicht blijft daarmee bewaard.

(foto’s hiernaast/hieronder: 1 t/m 7 historisch Dubrovnik met stadswallen, 8 t/m 11 naar het eiland Lokrum, 12 Cavtat, 13 zicht vanaf top kabelbaan, 14 strandtent Banje Beach)

Waarom gingen wij naar Dubrovnik?

Zoals sommigen van jullie weten brak ik vorig jaar een ruggenwervel. Toch wilden wij een paar maanden daarna op vakantie. De ‘eisen’ waren: een compacte stad aan zee met een mooi centrum, strand in de buurt, makkelijk te belopen, niet langer vliegen dan 2 uur en warm eind september. De kaart van Europa gecheckt en toen kwamen we bij Dubrovnik uit. Perfect voor een stedentrip of een weekje vakantie zoals wij deden.

Historisch centrum Dubrovnik

Dubrovnik is de ‘parel van de Adriatische zee’ en niets is teveel gezegd. Om de hele stad heen liggen stadswallen waar je overheen kunt wandelen, echt een aanrader! Prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee en onderweg kun je op de wallen hier en daar wat drinken of eten. Al slenterend over de stadswallen krijg je ook een goed beeld van de binnenstad die heel compact is. Met zijn kalkstenen straten en oranje daken doet het heel pittoresk aan. In de binnenstad valt veel te zien. Een prachtige historische laan, kerk, klooster en mooie haven.

Game of thrones

De stad is zo goed bewaard gebleven dat het als achtergrond voor Kings Landing in ‘Games of thrones’ heeft gediend. Je kunt zelfs complete tours boeken waarbij je langs alle filmlocaties geleid wordt. Wij gingen in plaats daarvan naar het eiland Lokrum (Qarth, GOT). Ligt op 15 minuten varen met een veerboot en daar in een oud ‘paleis’ staat de ‘troon’ uit de film. Natuurlijk heb ik daar ook op gezeten! Het eiland is een oase van rust met veel groen, pauwen en kleine strandjes als je even wilt ontsnappen aan de drukte van Dubrovnik. Want druk is het… bijna altijd. Wil je in de rustigste periode gaan? Ga dan in januari of februari. Wel koud dan… Sowieso raad ik je aan om een kamer te boeken buiten de historische stad. Niet alleen goedkoper maar ook rustiger. En de oude binnenstad is met de bus prima te bereiken.

Eten en drinken

Daar hadden wij ons beter op voor moeten bereiden. Er zitten een paar echt goede restaurants in Dubrovnik maar die waren al de hele week volgeboekt. Check voor je gaat waar het ‘hot & happening’ is en boek je tafels van tevoren. Wat je sowieso zou ‘moeten’ doen is de kabelbaan nemen. Bovenaan heb je uitzicht over heel Dubrovnik en op een heldere dag kijk je zo 60 km ver weg.  Er zit een leuk panorama restaurant waar je vanaf halverwege de ochtend prima kunt eten. Vraag een tafel aan de rand met uitzicht over de stad (vooraf reserveren).

Relaxen aan het strand

Even verderop bij de kabelbaan vind je op loopafstand van de binnenstad een heerlijke strandtent ‘Banje beach’. Ze hebben er lekker luxe cabana’s met doeken rondom zodat je, als je wilt, lekker in de schaduw kunt liggen. Een fles prosecco langs je strandbed is hier geen uitzondering. Overdag een lekker muziekje op de achtergrond en het eten is ook helemaal ok. Wil je zo’n fijne cabana huren dan wel op tijd komen.

Iets verder varen

Wil je toch de omgeving verder verkennen? Dan zijn er veerdiensten naar allerlei bestemmingen zoals plaatsjes langs de kust en ook eilanden verder weg. Allemaal makkelijk te regelen vanuit de haven van Dubrovnik. Wij gingen naar Cavtat wat ongeveer 45 minuten varen is. Langs de kust zie je mooie baaien maar ook nog restanten van de Joegoslavische oorlog in de vorm van kapot geschoten hotels die nog steeds verlaten zijn. Cavtat daarentegen is helemaal opgeknapt en een mooie kleine badplaats met palmen langs een boulevard en met luxe schepen in de haven.

Dus de beste tips voor Dubrovnik?

Stadswallen

Historisch centrum met paleis, klooster en lange laan

Kabelbaan met panorama restaurant

Haven

Lokrum

Cavtat

Strandtent ‘Banje Beach’

Meer tips over Kroatië

Wij waren zo enthousiast over Kroatië dat we dit jaar weer zijn gegaan maar nu helemaal naar het noorden net onder Pula. Inmiddels schreef ik een blog over Rovinj en over Pula en Pazin.

Zoals altijd maak ik een recept wat past bij onze bestemming. Dit keer is dat een vegetarische zwarte risotto met paddenstoelen. Het verhaal achter deze risotto begint echter al eerder. Dat lees je in deze blog ‘Weg uit de stad’. Wil je liever een zwarte risotto met vis maken? Dat recept staat ook online.

Reacties

  1. Monique says:

    oktober 24th, 2023 at 12:29 pm (#)

    Hoi Inge, dat ziet er leuk uit! Misschien inderdaad wel een goed idee voor een weekend uit!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 25th, 2023 at 11:09 am (#)

    Zul je geen spijt van krijgen.. Liefs Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond