Botermalse lamsschenkel met ras-el-hanout
Botermalse lamsschenkel met ras-el hanout is een van mijn favoriete stukken vlees. Zeker als het gestoofd wordt met lekkere groenten. Dan krijg je zo’n super verwarmend stoofpotje met mals vlees dat je wat mij betreft zomer en winter kunt eten. Zeker in combinatie met lekker brood of couscous.
Wat is lamsschenkel?
De schenkel komt van de lamsbout, de achterpoten dus. Als je ooit voor een grote groep kookt dan kan zo’n hele lamsbout ook echt een spektakelstuk zijn. Omdat het vlees van de poten is moet je het lang stoven. Het is immers ‘werk’vlees en bevat daardoor veel collageen. Je kunt van een lamsschenkel ook perfect soep trekken maar ik eet de schenkel het liefst in zijn geheel.
Lamsschenkel stoven
Zoals gezegd moet het vlees lang stoven. Dan wordt het super zacht en smeuïg en valt van het bot. Dat wil je toch!? Het is dan ook niet te vergelijken met een lamsfilet of lamsrack. Dat is zacht vlees van zichzelf en maak je klaar als biefstuk. Je kunt een lamsschenkel stoven op je fornuis, in de oven of in een slowcooker. Haal van tevoren het vlies niet van het vlees want dan valt de schenkel helemaal uit elkaar.
Abrikozenjam toevoegen
In deze stoofpot zit tomaat, wortel, ras-el-hanout en abrikozenjam. Dat laatste klinkt raar maar dit soort stoofpotjes wordt vaak gemaakt met gedroogde abrikozen. Dat vind ik al snel te zoet. Abrikozenjam heeft iets zoetzuurs en dat smaakt perfect in deze stoofpot.
Meer lekkere stoofpot recepten
We zijn er dol op hier dus probeer ook deze:
Romige kip met champignons (snel klaar)
Sukade van waterbuffel met bier
Stoofvlees uit Ethiopië (echt overheerlijk)
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 20 min / bereiding 2 uur
Olie
2 kleine lamsschenkels
4 sjalotten, gehalveerd
1 el ras-el-hanout
2 tenen knoflook, fijn gehakt
1 tl gemberpoeder
150 gr (niet te grote) wortels
1 blik gepelde tomaten
1 tl gedroogde tijm
150 ml vleesbouillon
1 tl milde (rozen)harissa
1 el citroensap
Grof gemalen zout
Grof gemalen peper
50 gr (niet te zoete) abrikozenjam
1 el bloem + 1 el water
Optioneel: 1 klein blik kikkererwten* zie opm onderaan de bereiding
Optioneel: peterselie
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160C, boven- en onderwarmte.
Snijd eventueel het bovenste randje vlees weg van het bot. Dat ziet er mooi uit, is niet noodzakelijk.
Lamsschenkel aanbraden
Verhit een ovenbestendige pan met 2 el olie. Bestrooi het vlees met zout en peper. Bak de schenkels op niet te hoge temperatuur rondom bruin en haal uit de pan.
Groenten stoven
Fruit dan de uien met de ras-el-hanout, knoflook en gember 2 minuten. Doe de wortels in de pan en stoof nogmaals 2 minuten.
Doe nu de gepelde tomaten (tomaten evt. halveren), tijm, bouillon, harissa, citroensap, halve tl grof gemalen zout en een snuf peper in de pan. Breng aan de kook. Verlaag het vuur en leg de schenkels terug in de pan.
Vlees in de oven
Zet de pan in een voorverwarmde oven van 160C (boven- en onderwarmte) en stoof de schenkels. Meng de bloem met het water tot een papje. Voeg na 1,5 uur de jam en bloem toe en keer de schenkels om. Check na 2 uur of de schenkels gaar zijn (keer eventueel nog een keer), misschien heb je 2,5 uur nodig.
Wat eet je erbij?
Optioneel: Je kunt dit stoofpotje ook aanvullen met kikkererwten. Voeg deze aan het eind toe en warm even door.
Garneer eventueel met wat peterselie en serveer met couscous of lekker stevig brood.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond