Recepten

Zwarte risotto met zeebaars

Zwarte risotto met zeebaars

In Kroatië is het een van de nationale gerechten hoewel ik het gerecht niet vaak op de kaart heb zien staan. Toch wilde ik deze risotto een keer maken omdat deze me vol passie werd aanbevolen door Ina die ik ontmoette in het vliegtuig onderweg naar Dubrovnik. En ik heb er geen spijt van. Mijn recept van risotto met gebakken zeebaars en gremolata is romig, zilt en fris door de citroen in de gremolata. Serveer er eventueel een lekkere salade bij en je hebt een top maaltijd. Echt iets voor een bijzondere avond of etentje. Wat wij overigens van Dubrovnik vonden lees je in deze blog.

Zwart eten

Zwart eten, sommigen vinden het spannend, anderen willen er niet aan beginnen… Waarom? Zelf denk ik dat kleuren als geel, groen en rood in ons onderbewuste als gezond en veilig worden gezien. Zwart is gewoon heel heftige kleur om te eten. En dat is jammer want deze zwarte risotto is echt heerlijk.

Hoe krijg je zwarte rijst?

Er zijn meer manieren om zwarte risotto te maken. Ik gebruikte inktvisinkt. Dat koop je bij de viswinkel of online in kleine zakjes van ca 4 gr. Hoe je de inktvisinkt toevoegt lees je bij de bereiding.

Een andere manier is ‘zwarte rijst uit Calabrië (Jemma Gran Reserva)’ of ‘riso nero venere uit Piemonte’ koken. Dat is een kleine rondkorrelige rijstkorrel die van nature zwart is. De smaak is licht nootachtig. Als je deze korrel slijpt, wat bij veel rijstsoorten gebeurt, krijg je de witte risottokorrel zoals we die kennen. Met de Jemma Gran Reserva maakte ik een vegetarische risotto met paddenstoelen. Ook erg lekker.

Welke vis bij risotto?

Hier gebruik ik zeebaars maar kabeljauw of grote garnalen is ook lekker. Eigenlijk kun je met dit recept alle kanten uit.

Meer risotto recepten

Ik ben er dol op dus er staan best wat verschillende risotto recepten op de site. Check bijvoorbeeld deze:

Risotto met spinazie & mascarpone, super romig!

Risotto met paddenstoelen & parmezaan

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 25 minuten

Olijfolie

2 sjalotten, fijn gesnipperd

150 gr risottorijst

50 ml witte wijn

500/750 visbouillon

3 zakjes inktvisinkt van ca 4 gr (12 gr totaal)

25 gr roomboter

100 gr aspergepunten of bimi

2 mootjes zeebaars

1 recept gremolata

Optioneel: cress of takje peterselie

Risotto met vis

Bereiding

Maak eerst de gremolata.

Rijst aanbakken

Smoor de sjalot zachtjes gaar in 2 el olijfolie. Niet bruin laten worden. Doe er na 2 minuten de rijst bij en bak tot deze glazig is. Schenk daarna de wijn erbij. Laat zachtjes pruttelen tot de wijn helemaal is opgenomen.

Bouillon bij de rijst

Verhit ondertussen in een pannetje de visbouillon. Houd tegen de kook aan.  Schep een soeplepel bouillon bij de risotto en wacht tot deze is opgenomen. Roer regelmatig. Voeg nu de volgende lepel bouillon en een zakje inkvisinkt toe. Bij de volgende lepel bouillon weer een zakje inkt. Blijf hierna bouillon toevoegen tot de rijst zo goed als gaar is. Voeg het laatste zakje inkt in de laatste minuten pas toe. Het garen van de rijst duurt ongeveer 20 minuten.

Groenten en vis bakken

Verwarm de laatste vijf minuten wat olijfolie en/of boter in een koekenpan. Bestrooi de vis met peper en zout. Bak de vis 4 minuten op de velkant en daarna nog 2 minuten op de andere kant. Dit is voor een moot van ca 2/3 cm dik. Leg halverwege de aspergepunten in dezelfde pan en bestrooi met zout.  Asperges en vis zijn tegelijk klaar.

Boter bij de risotto

Roer de roomboter door de risotto, schep op twee borden en garneer met de asperges. Leg de vis er bovenop en schep een lepel gremolata op de vis. Leg er eventueel wat cress of peterselie op en serveer zo of met een lekkere groene salade.

Zwarte risotto met inktvisinkt

Reageer, je e-mail wordt niet getoond