Sukade van waterbuffel met bier
Al eerder maakte ik een lekkere pasta met mozzarella van lokale waterbuffels en nu een pan met de lekkerste gestoofde sukade. Hoe dat zo komt? Hier in de buurt zit een waterbuffelboerderij. Boer Arjan zorgt met liefde voor zijn ca 100 waterbuffels die jaarrond buiten grazen. De stieren geven natuurlijk geen melk en worden als ze twee jaar oud zijn geslacht. Tot die tijd grazen ze met de kudde buiten. Over Arjan en zijn waterbuffels schreef ik de blog ‘waterbuffels in je achtertuin’.
Wat is sukade en hoe smaakt het?
Sukade is het schouderstuk van het rund. De sukade van waterbuffel lijkt erg op rundvlees van de koe. Het vlees is echter dieper van smaak. Er zat bij deze portie niet teveel vet aan en de structuur is prettig. Dat komt waarschijnlijk omdat de buffels gras gevoerd zijn en het hele jaar over de weilanden struinen. Ik ben er erg enthousiast over. Bij deze sukade maakte ik trouwens een lekkere knolselderijpuree met appel.
Waar kun je sukade van waterbuffel kopen?
Bij www.destoerderij.nl in Son en Breugel. De stieren worden geslacht via crowdfunding. Je kunt dus af en toe een vers ‘vleespakket’ (incl bezorging) met naar keuze sukade, gehakt, biefstuk etc. kopen. De rest wordt ingevroren en kun je op de boerderij in porties van 100 tot 500 gr kopen.
Kan ik ook ander vlees gebruiken in dit recept?
Uiteraard! Niet iedereen kan en wil stoofvlees van waterbuffel proberen. Vervang het gerust door gewone sukadelappen of riblappen als je dat liever hebt. Je kunt het op dezelfde manier maken. Dit recept is ook heel geschikt voor de slowcooker.
Meer recepten met stoofvlees
We eten niet heel veel vlees hier in huis maar in de winter zet ik graag een stoofpot op tafel. Er staan dan ook verschillende stoofschotels op de site:
Marokkaans stoofvlees van bavette
Hachee van riblappen met rode wijn
Stoofvlees uit Ethiopië (wat werk maar verrukkelijk!)
Ingrediënten
4/6 personen (invriezen in een luchtdicht zakje gaat prima)
Voorbereiding 20 minuten / bereiding 180 minuten
30 gr bloem
2 el zonnebloemolie
50 gr spekblokjes (bij voorkeur pancetta)
50 gr roomboter
1 kg sukadelapjes
½ tl grof gemalen peper
3 rode uien, gesnipperd
2 el tomatenpuree
250 gr kastanjechampignons, in plakjes
4 takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 flesje bruin bier, 330 ml (bijv Herfstbok)
Pot runderfond van ca 400 ml (of sterke runderbouillon)
2 el milde mosterd
Optioneel: 2 el maïzena
Bereiding
Tip vooraf: Zorg dat je vlees goed op kamertemperatuur is. Ik gebruik lapjes sukade maar niet te kleine blokjes kan ook (gebruik je een heel stuk pas dan zelf de bereidingstijd aan).
Hoe maak je de sukade?
Doe 1 el zonnebloemolie in een braadpan en bak de pancetta op niet te hoge temperatuur mooi goudbruin. Schep uit de pan, laat het vet erin. Voeg dan de roomboter en 1 el zonnebloemolie toe.
Vlees aanbraden
Dep het vlees droog met keukenpapier. Doe de bloem in een diep bord. Haal het vlees door de bloem en schud af. Het vlees moet helemaal bedekt zijn maar met een dun laagje. Bestrooi met ½ tl grof gemalen peper (geen zout, de pancetta is al zout). Bak het vlees in een paar porties lekker bruin. Haal uit de pan.
Groenten stoven
Doe nu de uien en tomatenpuree in de pan en stoof 5 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak nogmaals 5 minuten.
Nu mag de tijm, laurier, bier, fond en mosterd erbij. Verwarm tot aan het kookpunt en zet het vuur lager. Voeg de pancetta en sukade inclusief alle vleessappen die op het bord liggen toe. Het vlees moet nagenoeg onder staan. Voeg indien nodig wat heet water toe.
Laat de sukade langzaam garen
Laat op heel lage temperatuur ca 2,5 uur garen. Het geheel mag niet koken alleen heel zachtjes borrelen. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje bij gas (of twee op elkaar, dat werkt bij mij perfect) en leg een pollepel tussen de pan en deksel zodat er een kier ontstaat. Het overtollig stoom kan zo ontsnappen. Haal als het vlees gaar is de laurier en takjes tijm uit de pan.
Optioneel: Als je van dikke jus of saus houdt los dan 2 el maïzena op in 2 el koud water (geen klontjes). Schenk bij de sukade, roer door, breng heel even aan de kook, zet het vuur lager en laat een paar minuten binden.
Serveer met een puree van knolselderij en appel, aardappelpuree of puree van pastinaak.
oktober 14th, 2021 at 1:19 pm (#)
Woww Inge. Dit ziet er lekker uit! Ik zal toch eens binnenkort naar de Stoerderij gaan. Ik ben nieuwsgierig geworden!
Groetjes,
Monique
oktober 14th, 2021 at 1:34 pm (#)
Absoluut doen Monique, krijg je geen spijt van. Heb nu al zin om de volgende portie te maken 😉
oktober 14th, 2021 at 4:11 pm (#)
Jammie …. ik trek mijn slow cooker uit de kast!
oktober 14th, 2021 at 4:13 pm (#)
Top idee! Stoofpotten zijn toch echt mijn absolute favoriet in dit seizoen.
oktober 14th, 2021 at 5:26 pm (#)
Hoi Inge,
Heerlijk recept!
Ik kom zelf ook regelmatig bij de Stoerderij , heb zelf een adoptie waterbuffel , Odje nr 0080
Ik volg je nu op Instagram ….
Gr Jacquelien
oktober 14th, 2021 at 5:48 pm (#)
Oh wat leuk! Een adoptie waterbuffel, dat had ik nog niet gehoord. Wat betekent dat? Ik hoop dat je van mijn andere recepten ook zult genieten. Hartelijke groet, Inge
oktober 14th, 2021 at 5:54 pm (#)
Neem maar eens een kijkje op de site van de Stoerderij,
Onder de “kop” Meet the Family
Gr Jacquelien
oktober 14th, 2021 at 6:17 pm (#)
Ga ik zeker doen…