Vegetarische paddenstoelen Bourguignon met puree
Heeft bourguignon zonder vlees wel smaak? Ik hoor het je denken… Zeker wel! Deze vegetarische paddenstoelen bourguignon stoofpot zit bomvol smaak. Het recept is klaar binnen 30 minuten en smaakt perfect bij aardappelpuree, polenta, knolselderijpuree of een lekker stuk stokbrood.
Vegetarisch eten
Vega is niet meer weg te denken hier in huis. Gemiddeld eten we ongeveer 1 keer per week vlees en 1 keer vis en de rest is vegetarisch. Ik mis het niet. Dat komt omdat ik in alle vega recepten echt veel smaak probeer te brengen.
Paddenstoelen gezond
Ze zijn een goede bron van eiwitten en daarmee een fijne vervanger van vlees. Ik gebruik ze dan ook graag in vegetarische gerechten. Net als linzen of kikkererwten. In dit recept gebruik ik verschillende soorten paddenstoelen. Liever budget vriendelijker koken? Neem dan kastanje champignons. Daar zit meer smaak aan dan de witte variant.
Vegetarisch koken
Graag wil ik je inspireren met meer lekkere recepten. Bekijk ook eens deze:
Noedels met paddenstoelen & oestersaus
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten
2 el olie of boter
800 gr paddenstoelen/kastanje champignons (oesterzwam, shi-take, cantharellen, koning oesterzwam, beukenzwam) *zie de tip onderaan
8 sjalotten, gehalveerd
2 el tomatenpuree
2 tenen knoflook, fijn gehakt
3 bospeentjes, in kleine blokjes
5 takjes verse tijm, of 1 tl gedroogde
1 laurierblad
1 el bloem
2 dl rode wijn
Half blokje paddenstoelenbouillon (of evt groentebouillon)
1 dl heet water
Grof gemalen zout en peper
1 el Japanse sojasaus
50 gr zoetzure zilveruitjes (of meer naar smaak)
Paar takjes peterselie, fijn gehakt
Bereiding
Paddenstoelen bakken
Verwarm in een flinke koekenpan 1 el olie en bak daarin de paddenstoelen met wat zout en peper. Doe het in twee keer zodat de paddenstoelen de ruimte hebben, anders gaan ze stoven.
Groenten stoven
Verwarm in andere pan nog een el olie en bak daarin de sjalotten en blokjes wortel en stoof een paar minuten. Voeg dan de knoflook met de tomatenpuree, tijm en laurierblad toe en stoof nog ca 2 minuten.
Doe de bloem bij de uien en bak een paar minuten. Voeg de wijn, bouillon en heet water toe. Laat 10 a 15 minuten zachtjes pruttelen en wat indikken.
Nog even stoven
Nu mogen de paddenstoelen met evt vocht bij de uien. Doe ook de sojasaus, evt zilveruitjes en de fijn gesneden peterselie erbij. Warm even goed door en proef of er nog peper of zout bij moet. Serveer met puree, polenta of brood.
*Je kunt hiervoor prima de pasta paddenstoelen van AH voor gebruiken. Daar zitten zeker drie soorten in.
februari 22nd, 2024 at 3:38 pm (#)
Dit ziet er lekker uit!!!
Gaat op het menu voor volgende week.
Bloemkool puree erbij … 😉
februari 22nd, 2024 at 3:45 pm (#)
Top idee! Ga ik zelf ook proberen. Liefs, Inge