Recepten

Vegetarische bourgignon met puree

Vegetarische paddenstoelen Bourguignon met puree

Heeft bourguignon zonder vlees wel smaak? Ik hoor het je denken… Zeker wel! Deze vegetarische paddenstoelen bourguignon stoofpot zit bomvol smaak. Het recept is klaar binnen 30 minuten en smaakt perfect bij aardappelpuree, polenta, knolselderijpuree of een lekker stuk stokbrood.

Vegetarisch eten

Vega is niet meer weg te denken hier in huis. Gemiddeld eten we ongeveer 1 keer per week vlees en 1 keer vis en de rest is vegetarisch. Ik mis het niet. Dat komt omdat ik in alle vega recepten echt veel smaak probeer te brengen.

Paddenstoelen gezond

Ze zijn een goede bron van eiwitten en daarmee een fijne vervanger van vlees. Ik gebruik ze dan ook graag in vegetarische gerechten. Net als linzen of kikkererwten. In dit recept gebruik ik verschillende soorten paddenstoelen. Liever budget vriendelijker koken? Neem dan kastanje champignons. Daar zit meer smaak aan dan de witte variant.

Vegetarisch koken

Graag wil ik je inspireren met meer lekkere recepten. Bekijk ook eens deze:

Risotto met tomaat & spinazie

Noedels met paddenstoelen & oestersaus

Thaise curry Massaman

Bulgur met paprika & tomaat

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten

2 el olie of boter

800 gr paddenstoelen/kastanje champignons (oesterzwam, shi-take, cantharellen, koning oesterzwam, beukenzwam) *zie de tip onderaan

8 sjalotten, gehalveerd

2 el tomatenpuree

2 tenen knoflook, fijn gehakt

3 bospeentjes, in kleine blokjes

5 takjes verse tijm, of 1 tl gedroogde

1 laurierblad

1 el bloem

2 dl rode wijn

Half blokje paddenstoelenbouillon (of evt groentebouillon)

1 dl heet water

Grof gemalen zout en peper

1 el Japanse sojasaus

50 gr zilveruitjes (of meer naar smaak)

Paar takjes peterselie, fijn gehakt

Vegetarische paddenstoelen bourgignon met puree

Bereiding

Paddenstoelen bakken

Verwarm in een flinke koekenpan 1 el olie en bak daarin de paddenstoelen met wat zout en peper. Doe het in twee keer zodat de paddenstoelen de ruimte hebben, anders gaan ze stoven.

Groenten stoven

Verwarm in andere pan nog een el olie en bak daarin de sjalotten en blokjes wortel en stoof een paar minuten. Voeg dan de knoflook met de tomatenpuree, tijm en laurierblad toe en stoof nog ca 2 minuten.

Doe de bloem bij de uien en bak een paar minuten. Voeg de wijn, bouillon en heet water toe. Laat 10 a 15 minuten zachtjes pruttelen en wat indikken.

Nog even stoven

Nu mogen de paddenstoelen met evt vocht bij de uien. Doe ook de sojasaus, evt zilveruitjes en de fijn gesneden peterselie erbij. Warm even goed door en proef of er nog peper of zout bij moet. Serveer met puree, polenta of brood.

*Je kunt hiervoor prima de pasta paddenstoelen van AH voor gebruiken. Daar zitten zeker drie soorten in.

Vega bourgignon met puree

Reacties

  1. Stephanie says:

    februari 22nd, 2024 at 3:38 pm (#)

    Dit ziet er lekker uit!!!
    Gaat op het menu voor volgende week.
    Bloemkool puree erbij … 😉

  2. Inge van Duijnhoven says:

    februari 22nd, 2024 at 3:45 pm (#)

    Top idee! Ga ik zelf ook proberen. Liefs, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond