Knolselderijpuree met appel
Het is smeuïg, het is fris en combineert met veel verschillende gerechten zoals sukade van waterbuffel! Knolselderijpuree is een klassieker en daarom mag deze hier niet ontbreken. De toevoeging van appel is niet alleen fris maar haalt ook wat van de aardse smaak weg. Dus als je dat bij knolselderij teveel vindt is dit zeker een aanrader voor je.
Waarom knolselderij in melk koken
Knolselderij verkleurt snel. Het is dus een kwestie van snel werken. Dat betekent schillen en meteen koken, anders kleurt de knol bruin. Schil alles weg, ook de kleine wortels en maak blokjes. Als je melk toevoegt aan je kookwater blijft de knolselderij mooi wit. Een verhouding van 50:50 water en melk werkt prima.
Wel of geen aardappel toevoegen aan je knolselderijpuree?
Een puree van alleen knolselderij kan wel maar is een beetje glazig en smaakt behoorlijk aards. De meeste mensen vinden het lekkerder om aardappelen toe te voegen.
Wat kun je met knolselderij?
Niet alleen puree maken maar wat dacht je van een knolselderij ingepakt in zout uit de oven? Of een vegetarische erwtensoep met knolselderij? Ook in een salade past knolselderij prima. Friet en knolselderijsoep maken kan natuurlijk ook.
Een knolselderij blijft in de koelkast een paar weken goed. Als de knol slap wordt moet je hem snel opeten want de binnenkant gaat dan snel verkleuren.
Andere puree maken
Er zijn talloze groenten waar je puree van kunt maken. Denk aan:
Puree van bloemkool en limabonen
En natuurlijk ‘the good old’…
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 15-20 minuten
1 knolselderij (ongeveer 500 gr na het schillen), geschild in blokjes
1 appel (bijvoorbeeld Elstar)
500 gr aardappel, geschild in blokjes (zelfde grootte als knolselderij)
1 tl milde mosterd
Ca 400 ml melk
1 takje tijm
1 tl grof zeezout
Bereiding
Zo kook je de knolselderij
Doe de melk in een pan en voeg de knolselderij en aardappel toe. Vul aan met water tot alles net onder staat. Zal ongeveer een halve liter zijn. Voeg een tl grof zeezout toe en het takje tijm.
Breng aan de kook (zorg dat het niet overkookt, dit gebeurt snel met melk). Kook tot net iets meer dan beetgaar.
Appel toevoegen
Schil nu de appel en snijdt ¾ van de appel in blokjes van 1 cm. Voeg de laatste 5 minuten toe aan de knolselderij en aardappel. Giet af zodra alles gaar is. Vang wat van het kookvocht op. Haal het takje tijm eruit.
Puree stampen
Stamp met een pureestamper alles fijn. Gebruik in geen geval een (staaf)mixer, dat verandert de aardappel in behangselplak. Een pureeknijper kan wel.
Roer de mosterd door de puree, voeg eventueel wat van de melk toe en breng verder op smaak met grof zeezout.
Snijd de rest van de appel in hele kleine blokjes en garneer de puree hiermee. Strooi eventueel wat nootmuskaat en blaadjes tijm over de puree.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond