Recepten

Noedels met paddenstoelen & oestersaus

Noedels met paddenstoelen & oestersaus

Noedels met paddenstoelen en oestersaus. Een makkelijk en lekker recept omdat ik gebruik maak van een flesje oestersaus. Een paar eetlepels van deze saus tilt een noedelgerecht snel naar een hoger niveau. Fijn als je geen zin of tijd hebt om allerlei kruiden en specerijen te mengen.

Noedel of noodle?

Beide schrijfwijzes worden gebruikt. Noodles is de verzamelnaam voor zowel rijst- als eiernoedels, glasnoedels, udon noodles, mie of miehoen. Je kunt in dit recept zowel eiernoedels als rijstnoedels gebruiken.

Wat is oestersaus?

Oestersaus is een dikke hartige donkere saus op basis van jawel… oesters. Dit proef je niet. Het heeft wel wat weg van vissaus maar is minder sterk en wat stroperiger. De smaak is dus milder. Aan oestersaus is sojasaus en oestersap toegevoegd. Het smaakt vooral heel hartig en niet zozeer naar vis. Ik gebruik de premium oestersaus van Lee Kum Kee. In de supermarkt te koop. Overigens kun je oestersaus ook prima gebruiken om vis of vlees in te marineren.

Vegetarisch recept

Wil je liever voor een vega variant van dit recept gaan? Vervang de oestersaus dan en gebruik Chinese donkere sojasaus (geen ketjap…) eventueel in combinatie met Hoisinsaus. Begin met 1 el van elk en proef tussendoor voor de juiste smaakbalans.

Op zoek naar meer noedelrecepten zoals noedelsoep of een noedelsalade met kip of garnalen? Klik dan op de links hieronder.

Noedelsoep

Chow mein

Varkenshaas met noedels

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voorbereiding 10 min / kooktijd 15 min

150 gr noedels (soba – rijst of eiernoedels)

1 tl olie

3 tenen knoflook, fijn gehakt

2 sjalotten, gesnipperd

1 el geraspte gember (gebruik een fijne rasp)

Halve rode peper, in kleine stukjes

300 gr paddenstoelen of (kastanje) champignons

150 gr bimi (of peulen, haricot verts, sugar snaps)

3 bosui, in plakjes

4 el oestersaus (voor vega variant, zie opm bovenaan)

1 el citroensap

Halve tl grof zeezout

Halve tl grof gemalen peper

10 takjes peterselie, grof gehakt

Handje pinda’s (optioneel)

Vegetarisch recept met noedels

Bereiding

Kook de noedels volgens aanwijzing op de verpakking in licht gezouten water en spoel af onder koud water. Zet apart

Groenten schoonmaken

Veeg de champignons/paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd de champignons in plakjes. Oesterzwammen kun je beter scheuren dan snijden.

Maak de bimi schoon en snijd dikke stelen doormidden.

Paddenstoelen en bimi bakken

Verhit een tl olie in een wok of grote koekenpan en bak de knoflook met de sjalotten, gember en peper 1 minuut. Voeg de paddenstoelen/champignons toe en bak 3 minuten. Voeg dan de bimi toe en bak nogmaals 5 minuten. Doe dan de bosui erbij (houd een beetje apart als garnering).

Voeg de oestersaus, citroensap, peterselie, zout en peper toe en roer door. Meng de noedels erdoorheen en schep in kommen.  Garneer met wat pinda’s.

Snel en makkelijk noedelrecept

Reageer, je e-mail wordt niet getoond