Fluweelzachte puree
Fluweelzachte puree. In dit recept kan ik een hele verhandeling gaan houden over aardappels koken in de schil, daarna pellen en de juiste verhouding tussen aardappels, boter en melk, maar dat doe ik niet. Want puree maken moet ook een beetje makkelijk gaan… althans als het aan mij ligt.
Dus hoe krijg je een lekker romige puree?
Het geheim zit hem vooral in de pureeknijper (ok en ook in de hoeveelheid boter). Zo’n ding koop je bij de Ikea voor rond de tien euro en is het meer dan waard. De structuur van de aardappel blijft intact wat niet zo is als je een mixer gebruikt, dus nooit doen. Je puree wordt dan een soort behangselplak. En met alleen een stamper krijg je ook net niet die fluweelzachte puree. Gebruik verder lekker bloemige aardappels (hoewel de meningen ook daarover verdeeld zijn..) en dan komt het helemaal goed!
Puree opwarmen
Het liefst maak ik puree voor twee dagen. Je kunt puree in een goed gesloten bakje gerust een dag of twee in de koelkast bewaren. Wil je puree opwarmen doe deze dan in een pannetje met een scheutje melk. Goed blijven roeren en eventueel nog een scheutje melk toevoegen. Geloof me, zo doen ze dat in restaurants ook…!
De reden waarom deze puree op de site staat lees je in mijn blog verjaardag.
Recepten met puree
Zoek je naar recepten om te combineren? Probeer dan:
Rode kool met port en specerijen
Worstjes met tomaten en olijven
Ingrediënten
Voor ca 4 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten
1 kg kruimige aardappelen
100 ml warme melk (of meer indien nodig)
¼ tl nootmuskaat
2 eidooiers
½ tl grof zeezout
¼ tl fijne witte peper (grof gemalen kan ook, dan blijf je zwarte puntjes zien in je puree)
40 gr roomboter, in klontjes (of meer als je dat lekker vindt)
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Wassen en vervolgens koken in gezouten water. Zorg dat de aardappels net onder water staan. Als een vork heel makkelijk door de aardappel gaat is deze gaar. Giet af en zet terug op het vuur. Schud de aardappels regelmatig en laat goed droog koken.
Gebruik een pureeknijper
Doe de stukken aardappel in een pureeknijper en knijp fijn boven een schaal of bord. Voor een extra zacht resultaat haal je de fijngeknepen aardappels nogmaals door de knijper (als je de tijd hebt, doen..)
Doe de aardappels terug in de pan samen met de warme melk, nootmuskaat en eidooiers. Goed roeren en verhitten. Voeg eventueel wat extra warme melk toe en breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en roer als laatste de klontjes roomboter door de puree.
juli 27th, 2021 at 7:06 pm (#)
Lekkers allemaal.
augustus 2nd, 2021 at 1:14 pm (#)
Dank je! Leuk om te horen…