Risotto met tomaat ricotta & spinazie
Natuurlijk is een traditionele risotto heerlijk zoals deze met paddenstoelen. Maar heb je ook wel eens andere spannende varianten geprobeerd zoals zwarte risotto met vis? De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze risotto met tomaat ricotta & spinazie is vers, fris, licht en vegetarisch. Het is een makkelijk recept wat je daarom gerust kunt maken, ook als je nog nooit risotto hebt gemaakt. Met de uitleg in dit recept kan het niet mislukken.
Welke rijst voor risotto?
Gebruik speciale rijst voor risotto. Het liefst Carnaroli of Arborio rijst. Die soorten zijn stevig en hebben voldoende zetmeel om je risotto lekker smeuïg te maken. Het garen van risotto duurt ongeveer 20 minuten.
Moet risotto bite hebben?
Ja, absoluut. Kook je risotto niet te gaar. Zolang de risotto wat ‘krijt’achtig smaakt is deze (net) niet gaar. Maar te zacht is ook niet fijn want dan wordt het papperig. Na 15 minuten steeds even proeven dan komt het goed. Schenk na 15 minuten steeds een halve soeplepel bouillon bij zodat het niet te nat wordt als de rijst gaar is en lekker smeuïg.
Zit er altijd wijn in risotto?
Je blust de rijst altijd af met witte wijn. Dat geeft extra smaak en je ingrediënten branden minder snel aan. Tenzij je geen alcohol wil gebruiken. Pak dan een el citroensap gemengd met 2 el water.
Risotto met vis of vega?
Op de website heb ik verschillende risotto recepten staan. Zowel met vis als vegetarisch. Check deze:
Risotto met witte asperges & zalm (makkelijke variant risotto, foolproof met een simpele truc..)
Extra romige risotto met spinazie & mascarpone
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 25 minuten
Olijfolie
2 kleine sjalotten, fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 el tomatenpuree
150 gr risottorijst
75 ml witte wijn (of citroensap zie uitleg bovenaan)
500 ml groentebouillon
200 ml gezeefde tomaten
1 tl gedroogde tijm
150 gr spinazie
75 gr gruyere (of Parmezaan)
2 takjes/handjes cherrytomaatjes
Grof gemalen zout en peper
Bereiding
Verwarm de groentebouillon.
Fruit in een ruime pan met 1 el olijfolie de sjalot, knoflook en tomatenpuree ca. 2 minuten.
Rijst en bouillon
Voeg daarna de rijst toe en bak 1 minuut. Schenk de witte wijn erbij en laat helemaal opnemen door de rijstkorrels. Doe dan een soeplepel bouillon in de pan en roer regelmatig (ook over de bodem van de pan). Voeg als de bouillon opgenomen is de gezeefde tomaten, een ½ tl gedroogde tijm, ½ tl grof zout en ¼ tl grof gemalen peper toe en roer door.
Doe nu steeds een soeplepel bouillon erbij en laat helemaal opnemen door de risotto voordat je weer bouillon toevoegt.
Tomaatjes in de oven
Verwarm nu de oven voor op 180C. Meng de cherrytomaatjes met 1 tl olie, ½ tl gedroogde tijm en wat peper en zout. Schuif in de oven en rooster 8 a 10 minuten.
Spinazie toevoegen
Na ca 15 minuten voeg je de spinazie aan de risotto toe. Laat helemaal slinken. Proef of de risotto gaar is en voeg eventueel beetje bij beetje nog wat bouillon toe. Als de rijst gaar is roer je er 50 gr gruyere doorheen.
Schep de risotto op een bord en garneer met de geroosterde tomaatjes en de rest van de gruyere.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond