Recepten

Rode linzen wrap - pannenkoek

Rode linzen wrap – pannenkoek

Rode linzen wrap – pannenkoek. Deze wraps kwamen een tijdje voorbij op de socials en ik wilde ze ook eens uitproberen. Het is tenslotte een fijne manier om koolhydraten te minderen.  Eigenlijk vind ik het meer een pannenkoek dan een wrap. Zowel qua structuur als smaak. Ik deed specerijen en kruiden in het beslag om het een hartige smaak te geven. Met een goede topping zijn ze zeker lekker en de moeite waard. Het is gezond en makkelijk. Je hebt er wel een blender voor nodig.

Gezonde vezels en eiwitten

Met deze wraps van linzen of quinoa krijg je gezonde vezels en eiwitten binnen. Bovendien zijn ze glutenvrij. Ze bevatten de zogeheten langzame koolhydraten. Dat betekent dat je bloedsuikerspiegel minder snel omhoog schiet en stabieler blijft. De glycemische index is lager dan rijst of aardappelen die wel zorgen voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel. Ook een goede vleesvervanger die tegelijkertijd gezonder is dan wraps gemaakt van tarwe.

Wat zijn linzen en quinoa?

Linzen zijn peulvruchten en dus zaden uit peulvruchten. Je koopt ze gedroogd in de supermarkt of al gekookt in blik of zak. Voor dit recept heb je gedroogde oranje linzen nodig. Er bestaan overigens ook groene, bruine en gele linzen. Elk hebben een andere kook- en bereidingswijze. Sommige linzen vallen uit elkaar en andere blijven steviger. Quinoa is ook een zaad en gebruik je hetzelfde in de keuken als rijst of couscous. Quinoa moet je kort koken. Het neemt goed smaken op uit de rest van je gerecht.

Zelf meel maken of kant en klaar kopen

Om deze wraps te maken moet je de linzen weken in water tot ze zacht worden. Vind je dat nou teveel gedoe koop dan kant en klaar linzenmeel of maak het zelf. Daar heb je een kleine elektrische koffiemolen voor nodig (vaak liggen ze in kringloopwinkels voor weinig). Linzen erin, fijnmalen en klaar. Super handig apparaatje trouwens want ik maal er ook altijd grotere hoeveelheden specerijen in. De verhoudingen veranderen dan wel: 250 gr meel, 150 ml water, 1 el olie en een snuf zout.

Recepten met quinoa en linzen

Op de site staan veel recepten met quinoa en linzen. Zowel stoofpotjes, salades als curry’s. Hieronder vind je een aantal suggesties:

Quinoa salade met kip, olijven en tomaten

Harira, Marokkaanse maaltijdsoep

Salade met paksoi, ananas & quinoa

Tomatensoep met rode linzen

Vegetarische curry met linzen

Stoofpotje met kip & linzen

Met deze wraps/pannenkoeken heb ik ook een recept gemaakt. Dan heb je een idee wat je ermee kunt doen: Hartige pannenkoek met paddenstoelen en Parmezaanse kaas.

Je kunt ze ook combineren met onderstaande recepten:

Gekruid gehakt en zoetzure groenten

Flatbread met kip en salsa (binnenkort online)

Ingrediënten

Voor 4 wraps/pannenkoeken van ca 15 cm

Voorbereiding 5 minuten (excl weken) / bereiding 15 minuten

100 gr rode linzen

250 ml water

½ tl fijn gemalen zeezout

1 tl (zonnebloem)olie

Of

100 gr witte quinoa

200 + 125 ml water

½ tl fijn gemalen zeezout

1 tl (zonnebloem)olie

Extra plantaardige olie om te bakken (zonnebloem of olijf)

Smaakmakers: 1/2 tl kerrie of 1 tl Italiaanse kruiden

Koolhydraten minderen met deze wraps

Bereiding

Specerijen toevoegen:

Tip vooraf:  Voeg wat specerijen of kruiden toe aan het beslag, anders is het wat flauw. Denk bijvoorbeeld aan ½ tl kerrie of 1 tl Italiaanse kruiden. Wil je zoete wraps maken? Voeg dan 2 el honing toe aan het beslag. En eet met vers fruit of nutella.

Linzen of quinoa weken

Linzen: Doe de linzen met het water in een kom en laat 1,5 tot 3 uur staan. Het is echt afhankelijk van de linzen. Ik heb verschillende soorten geprobeerd. Je moet ze een beetje fijn kunnen knijpen. Dan zijn ze goed. Zie tip bovenaan als je niet wilt weken.

Quinoa: Spoel de quinoa goed af onder koud water. Voeg 200 ml water toe en laat minimaal 2 uur staan, langer mag en kan. Spoel de quinoa weer af en voeg 125 ml water toe.

Fijnmalen in de blender

Doe de linzen of quinoa met het water en zout in een blender (voeg nu eventueel specerijen of kruiden toe) en maal helemaal fijn. Het moet de dikte van pannenkoekbeslag hebben.

Wrap – pannenkoek bakken

Verwarm een koekenpan en bestrijk met wat olie. Zorg dat de hele bodem bedekt is anders plakt de wrap/pannenkoek aan de bodem. Schenk 1/4e  van het mengsel in de pan en laat iets uitlopen in de pan. Bak op middelhoge temperatuur lichtbruin. Wacht tot er bubbels ontstaan en keer dan om. Bak de andere zijde ook lichtbruin. Dit duurt afhankelijk van de dikte ongeveer 1 minuut per kant.

Leg op een bord met een blaadje bakpapier ertussen (1 bakvel in vieren knippen) zodat ze niet aan elkaar plakken. Dek af met een theedoek anders drogen ze uit.

Voeg weer wat olie aan de pan toe en bak de volgende enz enz…

Wrap – pannenkoek opwarmen

Je kunt de wrap/pannenkoek warm of lauwwarm eten. Opwarmen in de magnetron gaat trouwens ook prima.

Gezonde wraps maken van linzen of quinoa

Reacties

  1. Monique Slaats says:

    maart 20th, 2024 at 11:58 am (#)

    Yes! Deze ga ik zeker op deze manier maken. Ik heb het ooit eens geprobeerd toen ik het op instagram voorbij zag komen maar toen is het niet gelukt. Waarschijnlijk niet of niet lang genoeg geweekt. Nu met deze meel tip ga ik het opnieuw proberen. Dank je Inge dat jij er zoveel tijd in hebt gestoken om alle manieren en soorten uit te proberen.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 20th, 2024 at 2:22 pm (#)

    Het weken werkt echt en is een stuk goedkoper dan linzenmeel. Als je toch linzenmeel gaat gebruiken voeg dan beetje bij beetje het water toe tot het de dikte heeft van wat dikker pannenkoekenbeslag. Misschien heb je wat extra water nodig maar dat zie je vanzelf. Succes! En echt een receptje voor jou….

Reageer, je e-mail wordt niet getoond