Tomatensoep met rode linzen
Een heerlijke soep voor de lunch of een snelle avondmaaltijd. Deze tomatensoep vult en verzadigd goed door de rode linzen die met alle andere ingrediënten gepureerd worden. Dit recept is vegetarisch maar je kunt er natuurlijk balletjes aan toevoegen als je dat lekker vindt.
Hoe kun je tomatensoep ontzuren?
Allereerst door de tomatenpuree met de uien mee te bakken. Ook het toevoegen van een paar wortels zorgt voor een iets zoetere smaak. In deze soep gebruik ik gezeefde tomaten in plaats van verse tomaten. Net zo makkelijk, iets minder zuur en smaakt heerlijk. En gezond natuurlijk!
Rode linzen
Gebruik in deze soep rode linzen. Die koken namelijk kapot en dat heb je nodig om een gladde soep te krijgen. Groene of bruine linzen zijn meer geschikt voor stoofpotten en salades.
Hoelang kun je verse soep bewaren?
Er zijn twee dingen die je kunt doen om soep langer te bewaren. Als je de soep gemixt hebt met een staafmixer kook de soep dan nog een minuut door. Het mixen brengt lucht in de soep en mogelijk ook bacteriën, dat wil je niet. Giet wat je niet gebruikt meteen in een schone bak en koel de soep zo snel mogelijk terug door deze in een bak koud water te zetten. Daarmee blijft je soep dagen langer vers. Je kunt deze soep overigens ook prima invriezen.
Meer tomatensoep recepten maken
Keuze genoeg! Check deze tomatensoep met aubergine & cannellinibonen, tomatensoep met baharat of deze heerlijke gazpacho. De laatste is heerlijk in de zomer of een leuke toevoeging op een borrelplank.
Ingrediënten
Voor 4/6 kommen
Voorbereiding 10M / Koken 30M
1 tl olie
300 g gesneden uien
2 tenen knoflook
2 el tomatenpuree
1 tl paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
3 stengels bleekselderij, geschild
100 g wortels, in plakjes
Laurierblad
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
Klein snufje cayennepeper
1 pak gezeefde tomaten (ca 500 gr)
150 g rode linzen
Een liter groentebouillon
1 tl grof zeezout (behalve als je hele zoute bouillonblokjes gebruikt)
½ tl grof gemalen peper
Voor de garnering:
2 bosui, in plakjes
Paar takjes peterselie, fijn gesneden
Paar cherrytomaatjes, in plakjes
Evt paar chilivlokken
Bereiding
Bak in 1 tl olie de uien met de knoflook, tomatenpuree, paprika- en gemberpoeder in 5 a 10 minuten zacht en gaar. Neem de tijd want zachte uien geven de soep een betere smaak.
Soep koken
Voeg de bleekselderij, wortel, laurierblad, oregano, tijm en cayennepeper toe. Stoof 5 minuten. Doe dan de gezeefde tomaten, linzen bouillon, zout en peper erbij. Kook de soep 20 minuten op laag vuur.
Snijd ondertussen de garnering. Haal het laurierblad uit de soep en mix de soep met een staafmixer. Kook daarna nog een minuut door. Schep de soep in een kom en leg de garnering erop.
mei 23rd, 2023 at 10:05 pm (#)
Jammie
mei 25th, 2023 at 11:01 am (#)
Dank je… Hartelijke groet, Inge