Recepten

Gezond stoofpotje met kip & linzen

Stoofpotje kip & linzen

Ok het is misschien qua kleur niet het meest aantrekkelijke plaatje maar dit stoofpotje met kip & linzen zit wel vol smaak. Lekker hartig en heerlijk comfortfood. Perfect voor doordeweekse avonden want het is ook nog eens snel klaar.

Waarom zijn linzen gezond?

Linzen bevatten goede vitamines en mineralen zoals vitamine B, ijzer, foliumzuur en zijn een goede bron van vezels en eiwitten. Je kunt er ook prima mee afvallen, ik spreek uit ervaring… Wat zijn linzen eigenlijk? Het zijn peulvruchten, net als kikkererwten, spliterwten en bonen.

Welke linzen voor welk recept?

Gebruik wel de juiste linzen voor het juiste gerecht. Rode linzen zijn geschikt voor linzensoep en curry’s want ze vallen makkelijk uit elkaar. Groene en bruine linzen zijn beter geschikt voor salades en stoofpotjes. Hoe maak je linzen klaar? Je kookt ze gewoon in water. Wel even wassen van tevoren. Sommige linzen moet je een aantal uur weken. Check dus de verpakking. Er zijn prima stevige linzen te koop die je rechtstreeks kunt koken. Kies voor dit recept kleine groenbruine linzen. Niet de grotere groene linzen die lijken op spliterwten. Die vind ik persoonlijk echt te melig.

Stoofpotje met veel groenten

In dit recept zit ruim de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag. Dat vind ik belangrijk en probeer dat in (bijna) al mijn recepten voor elkaar te krijgen. Gezond eten zorgt tenslotte voor een gezond lijf.

Meer recepten met linzen

Linzensoep met vis (maaltijdsoep)

Salade met biet, linzen en noten

Bolognesesaus met linzen ipv gehakt (komt binnenkort)

Vega curry met rode linzen

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voorbereiding 15 min  / kooktijd 20 min

15 gr gedroogde paddenstoelen

100 gr kleine groene/bruine linzen

Olie

200 gr kipfilet, in lange repen gesneden (of blokjes als je dat fijner vindt)

1 teen knoflook

2 kleine sjalotten, fijn gesneden

200 gr champignons, in plakjes

200 gr wortels, in blokjes

100 gr bleekselderij, geschild en in blokjes

1 tl gedroogde tijm

¼ bouillonblokje (kip), Zonnatura is lekker

1 tl Japanse sojasaus

Grof gemalen zout

Grof gemalen peper

5 takjes peterselie, fijn gesneden

Gezond stoofpotje met veel groenten, kip & linzen

Bereiding

Gedroogde paddenstoelen weken

Week de gedroogde paddenstoelen ca 15 minuten in 200 ml warm water. Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar en giet dan af.

Kip bakken

Verwarm ondertussen 2 tl olie in een koekenpan. Bestrooi de kip met zout en peper en schroei aan beide kanten snel dicht en lichtbruin. Haal uit de pan en zet apart.

Bak in dezelfde pan de knoflook, sjalotten en champignons in 5 minuten bruin met 1 tl olie en wat peper en zout.

Stoven

Knijp de geweekte paddenstoelen uit en hak fijn, bewaar het vocht. Voeg de paddenstoelen, wortels, bleekselderij en tijm toe aan de champignons. Stoof 5 minuten. Doe dan het vocht van de geweekte paddenstoelen erbij (is ongeveer 150 ml), de sojasaus en het stukje bouillonblok. Leg de kip terug in de pan en stoof het geheel 5 minuten op laag vuur. Roer de gekookte linzen erdoor en laat nog een paar minuten op heel laag vuur pruttelen.

Garneer met de peterselie en serveer.

Gezond stoofpotje met veel groenten, kip & linzen

Reageer, je e-mail wordt niet getoond