Gekruid gehakt met platbrood en rode biet
Lunch, avondeten of een lekkere snack? Het kan allemaal met dit platbrood gevuld met gekruid gehakt en rode biet. Superlekker met een dressing op basis van yoghurt en mierikswortel. De beste recepten ontstaan vaak uit de losse pols. Zo ook met dit gehakt. Het heeft een lekker Arabisch tintje.
Lamsgehakt of rundergehakt?
In het recept gebruik ik lamsgehakt. Het voegt echt wat toe aan de smaak maar als je er niet van houdt gebruik dan rundergehakt. Waarschijnlijk moet je het gehakt dan wel meer op smaak brengen.
Mierikswortel
Je koopt het als een soort pasta in een potje. Om zo te eten is het nogal scherp maar gemengd met yoghurt wordt het een lekker sausje dat veel smaak heeft maar niet te pittig is. Mierikswortel is letterlijk een wortel en werd vroeger gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking. De smaak wordt wel vergeleken met mosterd en de wortel bevat veel vitamine C.
Rode biet
In het recept gebruik ik zoetzure rode biet. Die moet je dan wel een week of twee van tevoren maken 😉 Lukt dat niet? Snijd dan hele dunne plakjes gekookte rode biet en marineer deze 15 minuten in 2 el appelciderazijn of witte wijnazijn, 2 tl suiker en een snuf zout. Maar eerlijk? Maak die zoetzure rode biet… Er zitten veel smaakmakers in en het is sowieso lekker op een boterham met hummus en/of rosbief en in salades.
Rode kool ipv rode biet
Dit gehakt is trouwens ook heerlijk met mijn zoetzure rode kool. Deze is licht zoet door de rozijnen die erin zitten. Voeg in dat geval een tl honing toe aan je mierikswortel dressing. Dat trekt alles net even lekkerder bij elkaar.
Platbrood
Voor dit recept heb ik het platbrood zelf gemaakt. Het is een eenvoudig deeg van 3 ingrediënten dat niet hoeft te rijzen en wat je bakt in de pan. Je kunt dit recept ook prima maken met wraps of pitabroodjes.
Ingrediënten
Voor 8 stuks (als maaltijd ongeveer 2 pp)
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten (excl zelf platbrood en zoetzuur maken)
2 el zonnebloemolie
Voor de gehaktballetjes:
500 gr lamsgehakt
10 gr peterselie, blad en steel fijn gehakt
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 knoflooktenen, fijn gehakt
1 tl komijnpoeder
1,5 tl korianderpoeder
1 tl gedroogde tijm
1/3 tl kaneel
2 tl paprikapoeder
20 gr paneermeel
20 gram panko (grof broodkruim, supermarkt Oosterse producten)
1 ei, losgeklopt
1 tl grof gemalen zeezout
½ tl grof gemalen peper
Voor erbij:
1 rode ui in dunne ringen
Handje rucola
Enkele takjes peterselie
25 gr pijnboompitten
1 a 2 zoetzure bietjes (maak volgens recept, of volg de snelle versie, zie opm in tekst boven)
1 recept platbrood (of 8 niet te grote wraps of pita’s)
Voor de dressing:
150 gr Griekse yoghurt
1 el mierikswortel (potje)
1 el citroensap
½ tl grof gemalen zeezout
½ tl grof gemalen peper
Bereiding
Gehaktballetjes maken
Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom. Meng goed door elkaar. Maak 16 (langwerpige) balletjes van ongeveer 40/45 gr. Bak de balletjes in 2 el zonnebloemolie op niet te hoge temperatuur in ca 10 minuten gaar en bruin.
Pijnboompitten roosteren
Rooster de pijnboompitten met een snufje zout en 1 tl olijfolie in een koekenpan lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Dressing maken
Meng alle ingrediënten in een kommetje tot een gladde dressing.
Broodjes samenstellen
Leg op een platbroodje wat rucola, 1 of 2 takjes peterselie (zonder dikke stelen die zijn niet lekker), enkele ringen rode ui, 2 balletjes gehakt, wat plakjes rode biet, pijnboompitten en 2 el dressing. Enjoy!
oktober 30th, 2021 at 5:55 pm (#)
Heb de gehaktballetjes ( kroketmodel) gemaakt. Ze zijn ontzettend lekker van smaak, ga ze vast en zeker vaker maken, heerlijk en zeer verrassend van smaak.
oktober 31st, 2021 at 10:48 am (#)
Dank je wel Inge, fijn dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge
april 18th, 2023 at 6:20 pm (#)
Lekkere ballen!
Alleen sonde van de donkerblauwe achtergrond mer zwak witte letters, heel slecht te lezen
april 19th, 2023 at 4:50 pm (#)
Wat jammer dat je de tekst slecht te lezen vindt. Zo te horen heb je toch genoten. Hartelijke groet, Inge