Zalm met couscous & harissa
Een prima recept voor een doordeweekse dag maar ook fijn voor een etentje waar je niet al teveel tijd in wilt steken. Ik maak het graag klaar op een vrijdagavond. Lekkere afsluiter van de week. De zalm marineer je in citroensap, honing en harissa en schuif je zo in de oven. Niet teveel moeite. Groenten uit de oven erbij dus ook nog gezond. De couscous is ook in 15 minuten klaar.
Couscous saai?
Het is maar hoe je ernaar kijkt. Ik heb het al eens eerder gezegd. Als je pasta eet zonder kruiden, saus of andere toevoegingen is er ook weinig aan. Dat is hetzelfde met couscous. Je moet er wel wat mee doen.. In dit recept gebruik ik veel verse kruiden. Lekker fris en combineert goed met de zalm.
Recepten met couscous
Er is genoeg keuze! Check deze:
Couscous met citroen en rozijnen
Spinazie couscous met tomaten en feta
Parelcouscous met zeekraal en zalm
En ook voor vis ben je hier aan het goede adres! Gebakken, uit de oven, rauw, gemarineerd en in een lekkere curry. Alle vis komt hier voorbij…
Kabeljauw in een krokant jasje
Vispotje met zalm en zeevruchten
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten
2 zalmfilets van ca 150 gr (of 1 filet van ca 300 gr)
1 el + 2 tl harissa
4 el citroensap
2 tl honing
250 gr cherrytomaten
Olijfolie
½ tl gedroogde tijm
100 gr couscous
200 ml groentebouillon
10 gr koriander, fijn gesneden incl stelen
10 gr peterselie, fijn gesneden incl dunne stelen
5 gr munt, alleen blaadjes, fijn gesneden
½ rode ui, fijn gesnipperd
50 gr rucola, grof gesneden
100 gr dikke Griekse yoghurt
Grof gemalen peper en zout
150 gr granaatappelpitjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C hetelucht
Vis marineren
Meng 1 el harissa met 1 el citroensap en ½ tl honing en wat grof gemalen zout en peper. Smeer de zalmfilets hiermee in en leg in een ovenschaal.
Meng de cherrytomaten met 1 el olijfolie, de gedroogde tijm en wat zout en peper. Leg in een ovenschaal.
Couscous maken
Doe de couscous in een schaal en meng met een ½ tl grof gemalen zeezout en 2 tl olijfolie. Roer goed door zodat alle korrels bedekt zijn met een dun laagje olie. Dat houdt de couscous luchtig en los. Giet er 200 ml kokende groentebouillon over en dek de schaal strak af met plasticfolie. Laat 10 minuten staan.
Schuif de tomaten en zalm tegelijk in de oven. 2 filets van 150 gr duurt ongeveer 8 minuten. Een filet van 300 gr duurt 10 minuten.
Sausje maken
Meng de yoghurt met 2 tl harissa, 1,5 tl honing, 1 el citroensap, 1 el olijfolie en wat grof gemalen peper en zout.
Haal de vis en tomaten uit de oven.
Couscous met kruiden mengen
Meng 2 el citroensap, ½ tl grof gemalen zout en ¼ tl grof gemalen peper, de koriander, peterselie, munt, rode ui en rucola door de couscous. Schep daarna voorzichtig de granaatappelpitjes erdoorheen.
Verdeel de couscous over 2 borden en leg de zalm en tomaatjes erop. Garneer met een schep yoghurt en eventueel wat takjes koriander, munt of peterselie.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond