Gegrilde vis met citroensaus
Een hele gegrilde zeebaars, daar krijg je toch meteen het ultieme vakantiegevoel bij? Het is een vis die makkelijk klaar te maken is en niet veel nodig heeft. De buik vullen met citroen, oregano en wat zout en peper is alles wat je nodig hebt. Serveer er een lekkere citroensaus bij en je waant je in de Mediterranee.
Citroensaus uit Griekenland
Ladolemono is de naam van deze Griekse saus die traditioneel bij gegrilde vis wordt geserveerd. Het is eigenlijk niet meer dan olijfolie, citroensap, zout, peper en oregano. Mixen met een staafmixer (of kloppen) tot de saus dik en lichtgeel is.
De lekkerste zeebaars met citroensaus aten wij in Kefalonia, een van de Griekse eilanden. In een kleine baai vonden we een strandtent waar we met onze voeten in het zand gesmuld hebben van kraakverse vis.
Vis zelf schoonmaken?
Je kunt het natuurlijk zelf doen maar de visboer doet het met liefde voor je. Het is ook best een gedoe, vooral de schubben verwijderen. De buik leeg en schoonmaken vinden de meeste mensen ook geen pretje. Als de visboer je zeebaars schoonmaakt vraag of hij dan meteen de kieuwen verwijderd. Deze kunnen bij het grillen een stofje afgeven dat niet lekker is.
Bijgerechten bij gegrilde vis
Wij eten bij deze zeebaars lekkere couscous met citroen, olijven en rozijnen. Het lichtzoete van de rozijnen past goed bij de frisse citroensaus. Verder alleen een simpele spinaziesalade. Alle recepten vind je hieronder.
Meer recepten met vis
Niets zo fijn als een aantal lekkere visrecepten beschikbaar hebben toch? Daarom wat extra inspiratie hieronder.
Pasta tomaat, tonijn & mozzarella
Nog meer recepten bekijken? Ga naar de homepage en gebruik de tag ‘vis’ voor alle recepten.
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 20 minuten / bereiding 20 minuten
2 zeebaarzen
1 citroen
6 takjes verse oregano
Olijfolie
Grof zeezout en (4-seizoenen)peper
Kooktouw
Voor de citroensaus
¼ tl gedroogde oregano
100 ml olijfolie
50 ml citroensap
¼ tl grof zeezout
¼ tl grof gemalen peper
Bijgerechten
½ recept couscous met citroen
Zak babyspinazie
1 lente-ui
Dressing sla
1,5 el olijfolie
0,5 el witte wijnazijn
0,5 tl mosterd
Drupje honing
Snuf grof peper en zout
Bereiding
Maak de couscous. Als deze aan het wellen is start je met de vis.
Spoel de vissen goed schoon en dep droog. Maak met een scherp mes 3 a 4 inkepingen in de zijkant van de vis. Niet helemaal tot op de graat snijden. Vul de buikholte van elke vis met 3 plakjes citroen, 3 takjes oregano en wat zout en peper. Bindt dicht met kooktouw. Wrijf de vis in met olijfolie, peper en zout. Leg op de grill of bbq. Halverwege voorzichtig keren. Het velletje beschadigd snel.
Kooktijd is afhankelijk van de grootte van de vis (de vissen op de foto waren 500 gr per stuk, gaartijd was ca 12 minuten met een gesloten bbq). Je kunt deze vissen ook in de oven leggen, 180C ca 12/15 min).
Doe de ingrediënten voor de citroensaus in een hoge maatbeker. Mix met de staafmixer tot de saus dik en lichtgeel is.
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Snijd de lente-ui in plakjes. Doe de spinazie en lente-ui in een schaal. Schenk de dressing er pas over op het moment dat alles klaar is.
Serveer de zeebaars met de saus, couscous en spinaziesalade.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond