Recepten

Kabeljauw in krokant jasje

Kabeljauw in krokant jasje

Kabeljauw in krokant jasje.  Het is eigenlijk een soort ‘lekkerbekje’ deze krokante vis met remouladesaus en daarbij een groentepuree van broccoli, erwtjes en munt. Geïnspireerd op de Engelse fish & chips heb ik een ‘iets’ gezondere variant gemaakt. Want gefrituurde vis blijft natuurlijk minder gezond dan vis uit de oven. Heb jij liever friet bij de vis? Doe dat dan vooral…

Fish & chips in Brighton

Eigenlijk wilde ik zelf gewoon een perfect gefrituurde vis maken omdat ik in Engeland een hele vieze gegeten heb op de pier van Brighton. Waarschijnlijk niet de meest geschikte plek om dit te bestellen want er wordt vooral een snelle hap voor toeristen gemaakt. Tja, sometimes it’s just bad luck… Over Brighton schreef ik trouwens een blog want er valt iets heel moois te ontdekken daar…

Perfect gefrituurde vis

Wat maakt deze vis zo lekker? Hij wordt 2x gebakken, dus voorbakken en afbakken. Dat zorgt voor een lekker krokant laagje en vis die sappig en goed heet is van binnen. Deze tip heb ik opgedaan bij de ‘Hairy Bikers’ op 24Kitchen. Daar frituurden zij kip op deze manier, dus ik dacht dat moet ook een goed resultaat geven bij vis en dat klopt. Gebruik in dit geval wel dikke stukken anders droogt de vis uit.

Patatkruiden?

Wat onze lekkerbekjes en kibbeling zo lekker maakt zijn ook de kruiden die de visboer eroverheen strooit. De samenstelling daarvan heb ik opgezocht en geprobeerd een eigen mengsel te maken. Ik kreeg de verhoudingen niet goed. Dus bij hoge uitzondering in de supermarkt op zoek gegaan naar een kant en klaar mix. Alle viskruidenmixen bekeken maar daar vond ik het niet. En wat blijkt? De samenstelling van patatkruiden komt het meest overeen met de samenstelling van kibbelingkruiden! Mysterie ontrafeld….

Frituurpan of wok?

Ergens achterin de schuur had ik nog een frituurpan staan en de fles olie die erbij stond was drie jaar oud. Die heb ik maar meteen in de kliko gegooid. Uiteindelijk besloten om in de wok te frituren omdat ik geen zin had om nadien die frituurpan weer helemaal schoon te maken. Dat lukt prima maar je hebt een goede thermometer nodig en het spettert.

Lekkerbekje of kibbeling?

Op de website staat ook een recept voor kibbeling met remouladesaus. Heerlijk als snack of borrelhap.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten

Ca 1,5 L zonnebloemolie (of een frituurpan met olie)

4 dikke stukken kabeljauw of koolvis van 125 gr per stuk

Om de vis te bloemen:

2 el bloem

1 el maïzena

1 tl bakpoeder

½ tl patatkruiden (potje bijv AH)

Voor het beslag:

10 gr maïzena

60 gr bloem

½ tl bakpoeder

¼ tl fijn zeezout

Half flesje bier

Bijgerechten:

1 recept puree van broccoli, erwt en munt (of friet)

1 recept remouladesaus

Kabeljauw in krokant jasje

Krokante vis met remouladesaus

Bereiding

Verwarm de olie voor tot 160C.

Maak het mengsel om de vis te bloemen en spreid uit op een bord. Meng de ingrediënten voor het beslag in een kom en klop met een garde glad.

Dep de vis goed droog en bestrooi met peper en zout. Haal voor en achterkant van de vis door het bloemmengsel. Schud overtollig bloem af (het moet een dun laagje zijn). Op deze manier blijft het beslag beter ‘plakken’.

Haal de vis door het beslag, alles moet bedekt zijn, en laat voorzichtig in de olie glijden. Bak de vis (2 stukken tegelijk) ca 2 minuten tot de buitenkant licht kleurt. Haal uit de olie en laat uitlekken op een rekje (keukenpapier kan ook maar dan wordt de onderkant zacht).

Verhoog de temperatuur van de olie tot 180C. Laat de vis opnieuw in de olie glijden (2 tegelijk) en bak nogmaals 2 minuten tot de vis goudbruin is. Laat weer uitlekken op een rekje. Bestrooi licht met wat zout en patatkruiden. Serveer met de puree of friet en remouladesaus.

 

Lekkerbekje met kabeljauw en erwtenpuree

Reacties

  1. Stephanie says:

    mei 25th, 2021 at 4:56 pm (#)

    Dit ziet er zo lekker uit! Het water loopt me in de mond. Ga ik van het weekend maken … low carb … weg ermee én ik maak er patat bij!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    mei 26th, 2021 at 11:34 am (#)

    Als je ervoor gaat… dan maar ‘all the way’ nietwaar?!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond