Spinazie couscous & tomaat
Spinazie couscous & tomaat is een heerlijk makkelijk vegetarisch gerecht wat binnen 30 minuten op tafel staat. De spinazie in dit gerecht wordt helemaal fijn gemalen en gemengd door de couscous, vandaar de groene kleur. Het geeft een lekker intense smaak en ongemerkt eet je een behoorlijke berg groenten.
Couscous wellen of stomen?
In dit recept laat ik de couscous wellen. Dat is de makkelijke en snelle methode. Couscous stomen in een stoompan of couscoussiere geeft een absoluut perfect resultaat maar duurt wel veel langer. Wil jij toch liever stomen? Die methode beschrijf ik hieronder.
Couscous stomen doe je zo
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in het onderste deel van je stoompan. Meng 1 dl water, snuf zout, 1 el olijfolie door de couscous en wrijf de korrels los met je handen. Doe de couscous in de bovenste helft van de stoompan en stoom ongeveer 10 minuten. Stort op een schaal en laat iets afkoelen. Meng de couscous met 50 ml water en wrijf de korrels weer los. Doe de couscous weer in de stoompan en stoom nogmaals 10 minuten. Herhaal deze stap nog een keer. Roer tenslotte de couscous met een vork helemaal los.
Recepten met couscous
Ik ben dol op couscous en heb er meer recepten mee gemaakt. Deze couscous met citroen olijven en rozijnen bijvoorbeeld of gans met couscous
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 20 minuten
300 gr verse spinazie
500 gr cherrytomaten
225 gr couscous
1 recept geroosterde kikkererwten (of alleen verwarmen als je weinig tijd hebt)
Sap van een halve citroen
150 gr zwarte olijven (Kalamata)
120 gr feta, in kleine blokjes
5 takjes tijm, alleen het blad (of 1 tl gedroogd)
3 takjes munt, gebruik alleen het blad
50 ml olijfolie + 2x 1 el
300 ml Griekse yoghurt
2 a 3 tl milde (rozen)harissa
Grof peper en zout
Bereiding
Tomaten roosteren in de oven
Verwarm de oven voor op 170C. Doe de cherrytomaten met de tijm en 1 el olie in een kom en schud tot de tomaatjes met olie bedekt zijn. Stort in een ovenschaal en rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Kikkererwten roosteren of verwarmen
Rooster de kikkererwten volgens het recept. Of verwarm het blik kikkererwten als je weinig tijd hebt en giet af.
Couscous maken
Doe de couscous in een schaal met 1 el olijfolie en een ½ tl grof zeezout. Roer goed door met een vork totdat de korreltjes met een laagje olie bedekt zijn. Giet nu 400 ml kokend water op de couscous en dek goed strak af met plasticfolie. Laat 15 minuten wellen. De olie zorgt ervoor dat je couscous niet aan elkaar gaat plakken. Deze methode geeft een luchtig resultaat.
Doe de spinazie en munt in een keukenmachine of blender. Mix met 50 ml olie (of iets meer indien nodig) en het citroensap tot een gladde massa. Roer door de gewelde couscous en breng op smaak met peper en zout. Meng de helft van de olijven erdoor.
Schep de couscous op een schaal. Strooi de rest van de olijven, de kikkererwten en feta erover. Leg de tomaten erop en erlangs. Doe de yoghurt in een klein schaaltje en meng er naar smaak wat (rozen)harissa doorheen.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond