Recepten

Wentelteefjes uit de 15e eeuw

Wentelteefjes uit de 15e eeuw

Wentelteefjes uit de 15e eeuw werden gemaakt met saffraan en rozenwater. Niet de eerste keuze voor wentelteefjes zou je denken. Toch is het verrassend lekker. Je proeft na het bakken een vleugje rozenwater, niet veel, net genoeg… Waarschijnlijk zijn die toch wat Oosterse smaken meegereisd met karavanen uit het Midden-Oosten en Azië. Het recept komt uit het boek ‘Puntneuzen en kersenpitten, recepten uit de tijd van Jeroen Bosch’. Over dit boek schreef ik een blog en ik maakte er ook de Groene Toerte uit.

Vergulde soep

In  het boek worden de wentelteefjes ‘vergulde soep’ genoemd. Ik neem aan vanwege de goudgele kleur van de saffraandraadjes die geweekt worden in rozenwater. In heel West-Europa bestaan versies van ‘vergulde soep’ zoals zupa d’oro uit Napolitaanse geschriften en sowpues dorry in Engeland. Al honderden jaren populair en nog steeds wordt in veel keukens regelmatig wentelteefjes gebakken.

Saffraan

In het recept worden een paar draadjes saffraan gebruikt. Als je dit te duur vindt laat ze dan weg. Saffraan bestaat uit de stampers en meeldraden van de wilde krokus. De krokussen worden met de hand geplukt. Intensief en dus duur. In het receptenboek staat dat vervalsers vroeger op de brandstapel belandden. In de middeleeuwen werd saffraan gebruikt om bevallingen soepel te laten verlopen. Daarnaast was het een wapen tegen de pest maar ook de kleur van de liefde.

Wentelteefjes van nu

Tegenwoordig worden ze gemaakt van zowel wit brood als bruin brood en zelfs suikerbrood. Met ei en zonder ei, juist zonder melk of met amandelmelk maar bijna altijd met kaneel.  En natuurlijk is broodpudding ook een afgeleide van wentelteefjes. Ik maak ze ‘ongeveer’ zoals in het boek, zonder kaneel, wel met een beetje melk erbij en wat suiker. Ik voeg er ook wat vers fruit aan toe. Lekker fris en gezond. Een lepel Griekse yoghurt erbij beveel ik ook van harte aan.

Meer ontbijt recepten

Er zijn natuurlijk meer manieren om te ontbijten. Wat te denken van:

Yoghurt met sinaasappelcurd en granola

American pancakes met rood fruit

Cruffins in 3 smaken

Yoghurt met aardbeien & pistache

Rozijnenbrood in 30 minuten

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 10 minuten

2 el roomboter

1 el rozenwater (of meer naar smaak)

4 draadjes saffraan

75 ml melk

2 eieren (maat L)

1 eetlepel kristalsuiker (of meer naar smaak) + extra om te bestrooien

Snufje zout

4 sneden dik (wit)brood (bij voorkeur met korst)

Rood fruit naar keuze (frambozen, bessen, bramen)

Wentelteefjes met vers fruit

Bereiding

Verwarm het rozenwater in de magnetron en doe de saffraandraadjes erin. Laat weken.

Rooster de sneden brood in een broodrooster. Laat afkoelen.

Haal de saffraandraadjes uit het rozenwater. Klop de eieren los en voeg de melk, het rozenwater, een el suiker en een snuf zout toe. Roer door elkaar en giet in een diep bord of platte schaal.

Wentelteefjes bakken

Leg een snee brood in het eimengsel en keer om. Laat even weken en leg op een bord. Meteen nog een snee in het eimengsel, weken en ook op het bord. Verwarm de boter en leg twee wentelteefjes in de pan. Keer het brood om als het lichtbruin gebakken is en wat knapperig. Leg op een bord.

Bak zo ook de andere twee sneden brood. Bestrooi de wentelteefjes met nog wat extra suiker. Leg er wat rood fruit op en serveer meteen.

Wentelteefjes met rozenwater

Reageer, je e-mail wordt niet getoond