Vegetarische lasagne met verse tomaat
Een vegetarische lasagne met verse tomaat die smaakt naar ‘vlees’. Het kan, zelfs zonder vegetarisch gehakt te gebruiken. Dit gerecht was favoriet op een feestje waar zowel lasagne met én zonder vlees op tafel stond.
Vegetarische bolognesesaus
In de saus gebruik ik linzen in plaats van gehakt. Echt een aanrader, ook als je niet zo van linzen houdt. Koop dan wel de kleine stevige groen/bruine linzen en niet de melige lichtgroene. De ‘vlees’smaak krijg je door toevoeging van Japanse sojasaus. Dat geeft een heerlijk hartige smaak.
Lasagne met of zonder bechamelsaus
In dit recept gebruik ik een bechamel kaassaus. Extra lekker en extra romig. Vind je dat toch wat teveel van het goede? Laat de saus dan gerust weg en voeg wat extra plakjes verse tomaat toe. Eventueel kun je bovenop wat plakjes mozzarella leggen en deze laten smelten in de oven.
Lasagne voorbereiden
Zowel de bechamel als de bolognesesaus kun je makkelijk voorbereiden en koel bewaren. Je kunt de lasagne ook half afbakken en laten afkoelen. Dan is het alleen opwarmen en afbakken tijdens je etentje of feestje.
Koken voor een groep
Wil je dit recept maken voor 8 of 12 personen? Neem dan voor:
8 personen 1,5 x het recept bechamel
12 personen 2x het recept bechamel en in de bolognesesaus 1 l gezeefde tomaten en 1 blik gepelde tomaten (anders wordt het te dun).
Meer pastarecepten
Er staat van alles op de site. Check bijvoorbeeld deze:
Orzo met zongedroogde tomaat en olijven
Spaghetti met spinazie en burrata
Ingrediënten
Voor 4 personen*
*Check de hoeveelheden bovenaan in de tekst als je dit recept verdubbeld.
Voorbereiding 1 uur / bereiding 30 minuten
Ovenschaal ca 22×22
1 recept bechamelsaus met kaas (of wat mozzarella, zie opm bovenaan)
3 verse tomaten, in plakjes
8 lasagnevellen
Paar takjes peterselie, fijn gesneden
Bereiding
Maak de bechamelsaus en bolognesesaus.
Verwarm de oven voor op 180C hetelucht
Opmerking vooraf: De helft van de bechamelsaus gaat bovenop de lasagne. Dat zorgt voor een lekker dikke romige laag. Verdeel de saus dus op die manier.
Lasagne opbouwen
Schep een dun laagje saus in een ovenschaal.
Leg daarop 2 lasagnevellen, een schep bolognesesaus (kwart), plakjes tomaat, paar el bechamel.
Weer 2 lasagnevellen, een schep bolognesesaus, paar el bechamelsaus
Weer 2 lasagnevellen, een schep bolognesesaus, plakjes tomaat, paar el bechamel.
De laatste 2 lasagnevellen, een schep bolognesesaus, en de rest van de bechamel
Lasagne in de oven
Zet de schaal in de oven en bak ca 30 minuten. Als de bechamel te snel bruin wordt dek af met aluminiumfolie. Haal de schaal uit de oven en laat 10 minuten staan. Garneer met wat peterselie en serveer.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond