Recepten

Bechamelsaus met of zonder kaas

Bechamelsaus met of zonder kaas

Bechamelsaus is een simpele saus om zelf te maken als je een paar dingen in de gaten houdt. Hieronder geef ik je een aantal tips waarmee de saus eigenlijk niet kan mislukken. Van bechamel kun je eenvoudig een lekkere kaassaus maken voor in én over je lasagne.

Bechamelsaus, wat is dat?

Misschien ken je bechamel beter als blanke roux of witte bloemsaus. Hij wordt gemaakt van bloem, boter en melk. Het enige wat je nodig hebt is een klein beetje geduld en vertrouwen. Gebruik voor bechamel gewone (tarwe)bloem, dat werkt prima.

Hoelang kun je de saus bewaren?

In de koelkast blijft bechamel gerust een paar dagen goed. Verwarm op heel laag vuur en gebruik wat extra melk zodat de saus niet aan de bodem van je pan plakt.

Mislukte saus

Met dit recept gaat het vast goed. Maar misschien ben hier terecht gekomen omdat je saus te dun of te bruin is. Te dunne saus los je het makkelijkst op met een beetje maïzena. Je kunt ook extra bloem gebruiken maar dat moet weer gaar worden. Los wat maïzena op in een beetje koud water en voeg toe aan je saus. Even aan de kook brengen en klaar. Te bruine saus is lastiger repareren, niks mis mee maar misschien ziet het er niet zo mooi uit. Begin in dat geval opnieuw en houd je temperatuur laag bij het garen van de bloem zodat deze niet bruin kleurt. De precieze bereidingswijze vind je onderaan deze pagina.

Je kunt deze saus gebruiken voor ouderwetse bloemkool met een sausje, vissaus of in je lasagne. Daarvoor heb ik een lekkere variant gemaakt met vegetarische bolognesesaus.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten

50 gr bloem

50 gr boter

Halve liter koude melk

Snuf nootmuskaat

Witte fijn gemalen peper en zout

Optioneel: 100 gr geraspte belegen kaas

Bechamelsaus voor in lasagne

Bereiding

Zorg dat alles klaar staat. Smelt de boter in een kleine pan. Houd de temperatuur laag. Zodra de boter helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe. Blijf nu constant roeren met een garde. De bloem is gaar als het ruikt naar hazelnoten of gebakken koekjes. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

Koude melk toevoegen

Giet nu scheutje voor scheutje de melk erbij en roer steeds zodat de melk opgenomen wordt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout (gebruik witte peper om zwarte puntjes van de gemalen peper te voorkomen). Laat nog even doorkoken.

Kaassaus maken

Wil je kaassaus maken? Voeg dan nu de geraspte kaas toe en roer tot deze gesmolten is.

Wat is bechamelsaus?

Reageer, je e-mail wordt niet getoond