Bolognesesaus vega met ‘vlees’smaak
Wel de traditionele ‘vlees’smaak maar geen (vegetarisch) gehakt. Het geheim is simpeler dan je denkt. Deze vega bolognesesaus is super lekker met een bordje pasta maar ook heerlijk in lasagne. Je kunt deze saus heel goed van tevoren maken, opnieuw opwarmen en zelfs invriezen. Altijd handig.
Bolognese in de Slowcooker
Je kunt deze saus prima in een slowcooker maken maar echt nodig is het niet. De bereidingstijd is relatief kort voor bolognese saus.
Gezonde bolognese
In dit recept gebruik ik linzen in plaats van gehakt. Echt lekker en zeker proberen, ook als je niet zo van linzen houdt. Op een feestje had ik twee varianten lasagne bolognese, met en zonder vlees. Aan het eind van de avond was de vegetarische schaal leeg, die met vlees bleef over… En geloof me, het waren echte vleeseters.
Vegetarische ‘vlees’smaak
Hoe krijg je ‘vlees’smaak in een vegetarisch gerecht? Gebruik een klein beetje Japanse sojasaus. Ik doe het vaker en werkt fantastisch. Het geeft een heerlijk hartige smaak zonder dat je gerecht naar sojasaus smaakt.
Lasagne bolognese
Met deze saus heb ik een heerlijke lasagne gemaakt. Natuurlijk met een bechamelsaus met kaas erbij.
Meer pasta recepten
Probeer ook eens deze:
Vegetarische pasta met mozzarella uit de oven
Spaghetti met spinazie & burrata
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 45 minuten
Voor 4 personen (ruime portie)
150 gr gedroogde linzen*
1 el olie
150 gr ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
1 el tomatenpuree
1 tl paprikapoeder
Snufje cayennepeper
100 gr wortel, in kleine blokjes
100 gr bleekselderij, in kleine blokjes
200 ml sterke groentebouillon
500 gr gezeefde tomaten
Laurierblad
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
½ tl grof zeezout
1/2 tl grof gemalen peper
1 el Japanse sojasaus
*Koop de kleine bruin/groene linzen (bijv dupuis / le puy), die blijven wat steviger. Zeker niet de grote lichtgroene linzen, die zijn melig. Er zijn linzen te koop die je niet hoeft te weken. Check dus de verpakking.
Bereiding
Kook de linzen ca 15 minuten in gezouten water en giet af (bij een totale gaartijd van 45 minuten, check de verpakking)
Verwarm de olie in een ruime hapjespan. Fruit de ui met de knoflook, tomatenpuree, paprikapoeder en cayennepeper 5 minuten. Voeg dan de wortel en bleekselderij toe. Stoof 5 minuten.
Saus laten pruttelen
Doe nu de linzen, bouillon, gezeefde tomaten, laurierblad, tijm, oregano, zout en peper erbij. Leg een deksel op de pan en kook de linzen zachtjes pruttelend in ca 30 minuten gaar. Haal het laurierblad eruit en roer de sojasaus erdoor.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond