Salade rode kool & roodbaars
Heb je dat wel eens? Dat je begint te jubelen als je iets proeft? Dat had ik met deze salade rode kool & roodbaars. Echt zo lekker…! Deze salade kun je eten als maaltijdsalade met roodbaars maar gebruik ook gerust zalm of bijvoorbeeld rode mul. En kip zal ook lekker zijn. Je hebt er verder echt geen noedels bij nodig. Of dit nu een Aziatische of Thaise salade is maakt mij niet uit. Er zitten Oosterse smaken in die je in heel deze regio tegenkomt.
Vegetarische salade
Voor de vegetariërs onder ons heb ik deze rode kool salade, omdat hij zo lekker is, ook in een vegetarische variant gemaakt.
Wat kun je maken met rode kool?
We kennen natuurlijk allemaal het winterse gerecht met gestoofde rode kool. Ik heb er lekkere specerijen aan toegevoegd zoals kaneel en steranijs. Maar zoetzuur van rode kool maken kan ook!
Roodbaars kopen
Deze vis is bijna het hele jaar te koop. Soms in de supermarkt en bijna altijd op de markt of je lokale viswinkel. Roodbaars groeit in de Noordzee maar vooral in Canada en IJsland. Hij voedt zich voornamelijk met garnalen en haring. Ondanks zijn naam behoort deze vis tot de schorpioenachtigen. De stekels zijn giftig en de schubben erg hard. Daarom koop je roodbaars over het algemeen als filet. Het is een grote vis dus 1 filet per persoon is voldoende.
Recepten met vis
Wij zijn dol op vis! Er staan dan ook veel recepten op de site… Kies een van de suggesties hieronder of ga naar de homepage en gebruik de tag ‘vis’ voor alle recepten.
Noedelsoep garnalen & groene groenten
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 30 minuten / bereiding 15 minuten
Olie/boter
2 roodbaarsfilets
15 gr bloem
¼ rode kool (ca 300/350 gr)
8 radijsjes, in dunne plakjes
15 gr koriander, blad grof en steeltjes fijn gesneden
1 rode ui, in hele dunne ringen
100 gr sojaboontjes/edamame
Half rood pepertje (of minder als je denkt dat het te pittig voor je is)
Optioneel: mooie cress blaadjes
1,5 limoen
Sojasaus (lichte Chinese, bij Kum Lee Kee)
Honing
Vissaus
Rijstazijn
Grof zout en peper
Bereiding
Vis marineren
Maak een marinade van het sap en rasp van een ½ limoen, 2 tl lichte sojasaus, ½ tl honing, snuf zwarte peper. Marineer de vis hiermee en zet een half uur opzij.
Dressing maken
Maak de dressing van het sap en rasp van 1 limoen, 1 el lichte sojasaus, 2 tl vissaus, 1 el rijstazijn, 1,5 el honing, ½ tl grof zeezout en ¼ tl grof gemalen peper.
Salade maken
Verwijder het buitenste blad van de rode kool. Snijd in vieren. Verwijder het hart van ¼ deel van de rode kool. Snijd de rode kool in flinterdunne reepjes. Bij voorkeur met een mandoline. Hoe dunner hoe lekkerder.
Rol het pepertje stevig heen en weer over het aanrechtblad. Snijd het groene uiteinde eraf en klop de zaadjes eruit. Snijd in dunne ringetjes.
Doe de rode kool, radijs, koriander, pepertje, rode ui en edamame in een kom. Voeg de dressing toe en schep goed om. (Eet de salade meteen anders wordt deze te heet door het pepertje en verkleurd door de rode kool. Toch mealpreppen? Snijd alles en bewaar in bakjes, meng op het laatste moment).
Vis bakken
Dep de vis droog en bestrooi met zout en peper. Doe de bloem op een bord en dep de vis met de huidkant in de bloem. Verhit een koekenpan met 2 el olie/boter. Leg de vis op de huidkant in de pan. Bak in 3 minuten mooi gaar en bruin. Keer voorzichtig om. Zet het vuur helemaal laag. Bak nogmaals 3 minuten en zet het vuur uit. Laat nog 2 minuten in de pan liggen.
Leg de salade op een schaal en de roodbaars erop.
juni 16th, 2021 at 11:54 am (#)
En voor mij ook geschikt … ik wil ook jubelen! 😀
juni 16th, 2021 at 2:30 pm (#)
Echt een toffe salade 😉