Recepten

Rode kool port & specerijen

Rode kool port & specerijen

Kant en klare rode kool bevat vaak teveel suiker. Ik las dat in sommige producten 19 gr suiker zit per 100 gr rode kool. Dus als je 200 gr groenten eet heb je zo’n 48 gr suiker te pakken. Bizar! Toch zijn er niet veel mensen die zelf rode kool klaarmaken. En ik begrijp dat wel. Wat moet je met zo’n bonkige kool…? Geloof me, het is veel makkelijker dan je denkt.

Rode kool snijden

Voor het snijden van rode kool gebruik je het beste een foodprocessor. Gebruik het snijmes voor reepjes en het klusje is in 1 minuut geklaard. Veel mensen vinden het gebruik van een foodprocessor maar een gedoe. Gevalletje van onbekend maakt onbemind. Want kom en mes kunnen gewoon in de afwasmachine. Heb jij geen foodprocessor? Gebruik dan een lang mes om de reepjes te snijden…

Rode kool met port en rode wijnazijn

De rode wijnazijn zorgt ervoor dat de rode kool zijn kleur behoudt (kan eventueel ook een andere azijnsoort zijn). Gebruik je geen zuur dan wordt de rode kool lichtroze van kleur. Niet zo aantrekkelijk. Zoete port zorgt samen met specerijen als steranijs, kaneel en gember voor een extra lekker diepe smaak. Maak je rode kool voor kinderen gebruik dan wat bouillon ipv port en voeg indien nodig een extra lepeltje suiker toe.

Rode kool met appel

Voor nog meer smaak doe je er friszure appels bij. Het lekkerst zijn goudrenetten maar andere (zoet)zure appels kan ook. Voeg ze wel pas de laatste 10 minuten toe anders kook je de appels tot moes.

En dan….. laat de rode kool minstens een dag in de koelkast staan. De smaken hebben tijd nodig om in te trekken. Echt, het scheelt de helft in smaak. Serveer met heerlijke hachee en puree… Een echte klassieker die voor mij verbonden is met mijn verjaardag.

Ingrediënten

Voor ca 6 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 45 minuten

1 rode kool van ca 900 gr

1 kaneelstokje

2 hele steranijs

1 tl gemberpoeder

1 sjalot

3 kruidnagels

1,5 el (riet)suiker

3 el rode wijnazijn

100 ml rode port

200 ml water

2 tl grof zeezout

¼ tl grof gemalen peper

2 goudrenetten

1 tl maïzena

20 gr (room)boter

Rodel kool met appel

 

Bereiding

Rode kool schoonmaken & snijden

Verwijder eventueel het buitenste blad van de kool als dat nodig is. Snijd de rode kool in vieren. Verwijder het witte hart. Snijd nu de rode kool in hele dunne reepjes of gebruik een foodprocessor, dan is het klusje in 1 minuut geklaard.

Rode kool klaarmaken

Prik de kruidnagels diep in de sjalot en doe samen met alle andere ingrediënten behalve de boter, maïzena en appels in een pan. Laat zachtjes 30 minuten tot een uur pruttelen afhankelijk van hoe gaar je de rode kool wilt hebben. Proef tussendoor een reepje. Haal dan de sjalot met kruidnagels, kaneel en steranijs uit de pan.

Rode kool met appel

Schil aan het eind van de kooktijd de appels (als ze te lang liggen worden ze bruin) en snijd in stukjes. Doe de laatste 10 minuten de appelstukjes in de pan. Roer tenslotte de maïzena met 2 el koud water tot een papje. Doe bij de rode kool en laat 2 minuten zachtjes doorkoken. Roer als laatste het klontje roomboter door de rode kool.

Rode kool port & specerijen

Reageer, je e-mail wordt niet getoond