Vegetarische rode kool salade met noten
Heel dun gesneden rode kool is erg lekker als hoofdbestanddeel in een salade. Zeker als je deze vegetarische rode kool salade met noten en avocado combineert met een Aziatische dressing. Deze salade kun je eten als maaltijdsalade. Je hebt er verder echt geen noedels bij nodig. Of dit nu een Aziatische of Thaise salade heet maakt mij niet uit. Het zijn Oosterse smaken die je in heel deze regio tegenkomt.
Rode kool salade & roodbaars
Wil je deze salade een keer met vis eten? Hij is echt heerlijk met gemarineerde roodbaars. Overigens kan zalm of kip ook prima!
Wat kun je maken met rode kool?
We kennen natuurlijk allemaal het winterse gerecht met gestoofde rode kool. Ik heb er lekkere specerijen aan toegevoegd zoals kaneel en steranijs. Maar zoetzuur van rode kool maken kan ook! Heel erg lekker. Mocht je in dit recept rode kool overhouden weet je meteen wat je met de rest kunt doen.
Welke noten toevoegen?
Je kunt allerlei noten gebruiken. Ik heb zowel pinda’s geprobeerd als macademianoten. De romigheid van macademianoten past wat mij betreft het beste hierbij maar voel je vooral vrij om te experimenteren.
Recept maaltijdsalade
Wij zijn er dol op. Zowel in de zomer als winter eten we regelmatig maaltijdsalades. Hieronder wat recepten ter inspiratie:
Salade met gerookte eendenborst
Tomatensalade met geitenkaas en basilicum
Salade met paksoi, quinoa en ananas
Ingrediënten
Voor 2 personen
½ tl olie
75 gr ongezouten macademianoten
¼ rode kool (ca 300/350 gr)
10 radijsjes
15 gr koriander, blad grof en steeltjes fijn gesneden
1 rode ui
100 gr sojaboontjes/edamame
½ rood pepertje (of ¼ als je denkt dat het te pittig voor je is)
1 avocado, in blokjes of reepjes
Dressing:
1 limoen, sap en rasp
1 el sojasaus (lichte Chinese, bijv Kum Lee Kee)
2 tl vissaus
1,5 el honing
1 el rijstazijn
Grof gemalen peper
Bereiding
Noten roosteren
Doe de macademianoten samen met een ½ tl olie en ¼ tl grof zeezout in een koekenpan en rooster lichtbruin. Laat afkoelen op een vel keukenpapier. Hak grof.
Dressing maken
Maak de dressing van het sap en rasp van de limoen, lichte sojasaus, vissaus, rijstazijn, honing en ¼ tl grof gemalen peper.
Salade maken
Verwijder het buitenste blad van de rode kool. Snijd in vieren. Verwijder het hart van ¼ deel van de rode kool. Snijd de rode kool in flinterdunne reepjes. Bij voorkeur met een mandoline. Hoe dunner hoe lekkerder (omdat de rode kool rauw gegeten wordt zijn dikke plakjes wat taai).
Snijd ook de radijsjes en de rode ui zo dun mogelijk, het liefst ook met een mandoline.
Rol het pepertje stevig heen en weer over het aanrechtblad. Snijd het groene uiteinde eraf en klop de zaadjes eruit. Snijd in dunne ringetjes.
Doe de rode kool, radijs, koriander, pepertje, rode ui en edamame in een kom. Voeg de dressing toe en schep goed om.
Snijd als laatste de avocado in reepjes of blokjes (vlak voor het serveren dan verkleurt de avocado niet).
Leg de salade op een schaal en garneer met de noten en avocado.
Tip: wil je deze salade vooraf voorbereiden? Snijd dan alles (behalve avocado) maar bewaar de ingrediënten in aparte bakjes. De rode kool kleurt anders alles paarsrood. En het pepertje zorgt ervoor dat de salade te heet wordt als deze lang staat.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond