Salade met biet & mandarijn
De aardse smaak van bieten doet het heel goed in salades. Zeker als je dit combineert met frisse en zoetzure smaken. Aan het recept van deze salade met biet & mandarijn voeg ik dan ook een dressing toe met granaatappelmelasse. Die heerlijke zoetzure smaak combineert geweldig. Dit is een vegetarische maaltijdsalade. Maar vervang als je dat lekker vindt de feta gerust door gerookte forel. Deze salade eet je ook als lunch of voorgerecht.
Mandarijn uit blik
Voor dit recept gebruik ik mandarijnen uit blik. Verse mandarijnen kan ook maar ik ben geen fan van de vliesjes in een salade. Kies je mandarijnen uit blik neem dan die op sap en niet op siroop. Die zijn veel te zoet.
Bieten roosteren in de oven
Koop voor deze salade het liefst verse bieten en rooster ze in de oven. Ik snap dat voorgekookte bieten makkelijker is maar het smaakverschil is groot.
Meer recepten met biet
Salade rijst, biet, noten & feta
Salade met gerookte eend & ingelegde biet
Wraps met gehakt en zoetzure biet
Ingrediënten
Voor 2 personen (maaltijdsalade)
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 30 minuten (incl oventijd)
400 gr verse bieten
150 gr komkommer
Blikje mandarijnen op sap (300 gr / uitlekgewicht ca 175 gr)
10 gr dille, fijn gesneden incl dunne stelen
5 gr munt, alleen blad, fijn gesneden
75 gr feta, in stukjes
30 gr pijnboompitten
100 gr mooi slablad
50 gr granaatappelpitjes
3 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
2 el mandarijnsap (uit het blik)
1 el granaatappelmelasse
Grof gemalen peper en zout
Optioneel: stokbrood
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C hetelucht
Bieten roosteren
Schil de bieten en snijd ze in partjes. Meng met wat peper, zout en 1 el olijfolie. Leg op een bakplaat en rooster ca 30 minuten in de oven. Of tot de stukjes beetgaar zijn (niet helemaal zacht). Laat afkoelen tot lauwwarm.
Salade maken
Was de komkommer en snij in 4 lange repen. Snijd vervolgens in kleine stukjes.
Giet de mandarijntjes af en bewaar het sap.
Rooster de pijnboompitten in een klein pannetje met 1 tl olie en wat zeezout. Laat afkoelen op een velletje keukenpapier.
Dressing maken
Meng voor de dressing 2 el olijfolie met de witte wijnazijn, mandarijnsap, granaatappelmelasse en wat peper en zout in een kommetje. Roer goed.
Mix de komkommer, mandarijnstukjes, dille, munt, pijnboompitten en sla in een mooie schaal met de helft van de dressing. Doe de rest in een kannetje. Leg de stukjes feta en biet ertussen (niet mengen met de rest anders wordt alles rood) en strooi de granaatappelpitjes erover. Serveer de salade eventueel met stokbrood.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond