Recepten

Salade met biet & mandarijn

Salade met biet & mandarijn

De aardse smaak van bieten doet het heel goed in salades. Zeker als je dit combineert met frisse en zoetzure smaken. Aan het recept van deze salade met biet & mandarijn voeg ik dan ook een dressing toe met granaatappelmelasse. Die heerlijke zoetzure smaak combineert geweldig. Dit is een vegetarische maaltijdsalade. Maar vervang als je dat lekker vindt de feta gerust door gerookte forel. Deze salade eet je ook als lunch of voorgerecht.

Mandarijn uit blik

Voor dit recept gebruik ik mandarijnen uit blik. Verse mandarijnen kan ook maar ik ben geen fan van de vliesjes in een salade. Kies je mandarijnen uit blik neem dan die op sap en niet op siroop. Die zijn veel te zoet.

Bieten roosteren in de oven

Koop voor deze salade het liefst verse bieten en rooster ze in de oven. Ik snap dat voorgekookte bieten makkelijker is maar het smaakverschil is groot.

Meer recepten met biet

Salade rijst, biet, noten & feta

Ingemaakte zoetzure rode biet

Salade biet, noten & linzen

Salade met gerookte eend & ingelegde biet

Wraps met gehakt en zoetzure biet

Ingrediënten

Voor 2 personen (maaltijdsalade)

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 30 minuten (incl oventijd)

400 gr verse bieten

150 gr komkommer

Blikje mandarijnen op sap (300 gr / uitlekgewicht ca 175 gr)

10 gr dille, fijn gesneden incl dunne stelen

5 gr munt, alleen blad, fijn gesneden

75 gr feta, in stukjes

30 gr pijnboompitten

100 gr mooi slablad

50 gr granaatappelpitjes

3 el olijfolie

1 el witte wijnazijn

2 el mandarijnsap (uit het blik)

1 el granaatappelmelasse

Grof gemalen peper en zout

Optioneel: stokbrood

Salade als lunch, voorgerecht of maaltijdsalade

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C hetelucht

Bieten roosteren

Schil de bieten en snijd ze in partjes. Meng met wat peper, zout en 1 el olijfolie. Leg op een bakplaat en rooster ca 30 minuten in de oven. Of tot de stukjes beetgaar zijn (niet helemaal zacht). Laat afkoelen tot lauwwarm.

Salade maken

Was de komkommer en snij in 4 lange repen. Snijd vervolgens in kleine stukjes.

Giet de mandarijntjes af en bewaar het sap.

Rooster de pijnboompitten in een klein pannetje met 1 tl olie en wat zeezout. Laat afkoelen op een velletje keukenpapier.

Dressing maken

Meng voor de dressing 2 el olijfolie met de witte wijnazijn, mandarijnsap, granaatappelmelasse en wat peper en zout in een kommetje. Roer goed.

Mix de komkommer, mandarijnstukjes, dille, munt, pijnboompitten en sla in een mooie schaal met de helft van de dressing. Doe de rest in een kannetje. Leg de stukjes feta en biet ertussen (niet mengen met de rest anders wordt alles rood) en strooi de granaatappelpitjes erover. Serveer de salade eventueel met stokbrood.

Maaltijdsalade met geroosterde bieten

Reageer, je e-mail wordt niet getoond