Salade bieten noten & linzen
Salade bieten noten & linzen. Bieten uit de oven ‘we love it’. Ze worden er zacht en zoet van. Combineer met noten, appel en linzen en je hebt een heerlijke gezonde lauwwarme salade die zowel in de zomer als winter lekker is. En dat komt goed uit want bieten worden zowel in de winter als zomer geoogst. Voor deze vegetarische en zelfs vegan maaltijdsalade gebruikte ik Chioggia bieten. Prachtig van kleur en heel geschikt voor dit recept. Deze salade doet het trouwens ook goed bij een diner waarbij je meerdere gerechten op tafel zet. En natuurlijk kun je deze salade voorbereiden een meenemen naar je werk als lunch. Voeg in dat geval de dressing, kruiden en rucola op het laatste moment toe.
Nistisima
Een vegan kookboek wat ik vond ik een kleine bookshop op Katendrecht in Rotterdam. Dit boek bevat originele recepten uit de Mediteraanse keuken en deze lauwwarme salade is er een van. De hoeveelheden heb ik naar eigen smaak aangepast en er appel aan toegevoegd. Ik vond dat deze salade wel iets fris kon gebruiken. Over Katendrecht en wat wij daar deden lees je meer in deze blog: Katendrecht opnieuw ontdekt.
Uit het boek kookte ik trouwens nog twee recepten. Een salade met peer en venkel (echt heerlijk!) en Moutzentra (binnenkort online). Nistisima betekent ‘vastenvoedsel’ in de zin dat er gekookt wordt zonder dierlijke producten wat past binnen de orthodoxe kerk. In het boek dan ook veel (familie)verhalen en recepten uit Griekenland, Cyprus maar ook Georgië, Servië en Libanon.
Meer lekkere salade recepten
Salade rijst, olijven & abrikozen
Maaltijd salade rode kool & roodbaars
Ingrediënten
Voor 2 a 3 personen
Voorbereiding 10 min Bereiding + oventijd 50 min
500 gr bieten, liefst verschillende kleuren
2 rode uien
2 tenen knoflook
1,5 el olijfolie
Zeezout + versgemalen peper
1 tl karwijzaad
40 gr walnoten
Zak gekookte linzen (Hak)
1 appel
2 el citroensap
Voor de dressing:
1,5 el rode wijnazijn
½ tl mosterd
Ca ½ tl honing (of meer voor een zoetere smaak)
1,5 el olijfolie
Garneren:
Paar takjes peterselie
Paar takjes munt
40 gr rucola
Bereiding
Verwarm de oven tot 200C hetelucht. Schil de bieten en snijd ze in partjes (ca 6 partjes voor een gemiddelde biet)
Groenten roosteren in de oven
Pel de uien en snijd in 6 partjes. Kneus de knoflook in de schil. Verdeel de bieten, uien, knoflook over een braadslede, sprenkel de olijfolie erover en bestrooi flink met peper, zout en het karwijzaad. Meng alles door elkaar en rooster tot de bieten zacht maar niet papperig zijn (ca 40 min).
Strooi de walnoten in een kleine ovenschaal en rooster de laatste 5 minuten mee tot ze lichtbruin zijn. Haal de bieten en walnoten uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
Dressing maken
Spoel ondertussen de linzen af in een zeef. Schil de appel en snijd in dunne reepjes of kleine blokjes. Meng met het citroensap en zet apart. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een bakje en meng goed. Pluk de blaadjes van de peterselie en munt en zet apart.
Meng het bietenmengsel met de linzen en de dressing in een grote kom. Hak de noten grof en voeg toe. Voeg de peterselie, munt en rucola toe en schep om. Serveer direct.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond