Salade gerookte eendenborst & pickles
Salade gerookte eendenborst & pickles. Dit is een maaltijdsalade die goed past bij een zomerse dag, maar ook prima kan als voorgerechtje bij een chique etentje in de winter. Je kunt er alle kanten mee op. Hij is kleurrijk, met veel smaak en extra lekker met de croutons die geroosterd zijn met een berbere specerijenmix.
Gerookte eendenborst
Veel mensen associëren gerookte eendenborst met kerst. Vraag me niet waarom want het is jaarrond verkrijgbaar. Hoewel iets duurder dan veel andere vleessoorten gebruik je er over het algemeen minder van. Dat is wat mij betreft gezond en beter voor het milieu.
Rode biet in zoetzuur
In deze salade gebruik ik bieten in zoetzuur. Erg lekker maar die moet je wel even twee weken van tevoren maken. Oeps… Lukt dat niet? Snijd 1 biet zo dun mogelijk en verwarm 15 minuten met de ingrediënten uit het bietenrecept. Laat nadien afkoelen. Overigens is het echt de moeite waard om deze bieten wel te maken want deze pickles zijn heerlijk op zo ongeveer elke salade, boterham of met dit platbrood met Arabisch gehakt.
Nog een recept met eend om te proberen
Eend met sinaasappel is een echte (winter)klassieker die ik een twist heb meegegeven met 5-spice.
Meer salade recepten…
Pick your choice, er valt genoeg te kiezen:
Arabische salade met geroosterde wortels
Salade burrata met sinaasappel & granaatappel
Voor alle salades zoek via het ‘vergrootglas’ of de tag ‘salade’
Ingrediënten
Voorgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht voor 2 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 25 minuten
Salade
200 gr gerookte eendenborst in dunne plakjes
1 el olijfolie
¾ tl grof zeezout
4 sjalotten, in dunne ringen
6 (verschillende kleuren) wortels
2 el sherryazijn
12 radijzen, in dunne plakjes
Bieten in zoetzuur, hoeveelheid van 1 biet (of zie opm bovenaan)
20 gr koriander, alleen het blad geplukt
40 gr rucola
Optioneel: 1 tl nigellazaad
Croutons
100 gr rustiek (zuurdesem)brood
2 el olijfolie
2 tl berbere specerijen
Dressing
1 el sherryazijn
1 el citroensap
3 el olijfolie
1 ½ tl milde mosterd
1 ½ tl honing
Grof gemalen peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C
Groenten roosteren in de oven
Snijd dunne linten van de wortels, bij voorkeur met een mandoline (heb je geen mandoline snijd dan hele dunne schuine plakjes of gebruik een dunschiller). Leg 1/3e apart, deze gebruik je rauw. De rest van de wortels mengen met ½ el olijfolie en ½ tl zout (houd donkere en lichte wortels apart anders geeft het kleur af). Leg losjes op een bakplaat met bakpapier. Meng ook de gesneden sjalotten met ½ el olijfolie en ¼ tl zout. Leg naast de wortels op de bakplaat. Schuif in de oven en rooster 10 minuten. Haal uit de oven en doe in een kom. Meng met 2 el sherryazijn en laat afkoelen.
Croutons maken
Doe 2 el olijfolie en berbere specerijen in een kom. Meng goed. Breek het brood in grove stukjes van ca 2/3 cm. Doe in de kom met de olie en schud goed zodat alle stukjes bedekt zijn met olie. Leg op een bakplaat met bakpapier en rooster ca. 8 minuten in de oven (180C hetelucht). Laat afkoelen.
Dressing maken
Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje met een ½ tl grof zeezout en ½ tl grof gemalen peper en meng goed.
Salade opmaken
Doe de rucola, koriander, radijzen, sjalotten, geroosterde en rauwe wortels in een kom en giet driekwart van de dressing erover. Meng goed. Leg de helft op een schaal. Daar bovenop de helft van de croutons, rode biet en eendenborst. Daarop de tweede helft van de salade en de rest van de croutons, biet en eendenborst. Sprenkel de rest van de dressing erover en garneer eventueel met nigellazaad.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond