Recepten

Rode biet zoetzuur

Rode bieten inmaken in zoetzuur

Rode bieten inmaken in zoetzuur. Rode biet is een perfecte groente om in te maken. Dunne plakjes biet zijn heerlijk in een salade of als toevoeging bij pittige gerechten. De aardse smaak van rode biet krijgt een flinke kick van zoetzuur met specerijen. In dit recept heb ik rode biet gebruikt maar kies ook gerust voor gele bieten of de mooie roze wit gekleurde chioggia bieten.

Verse rode bieten

Er zijn zomer- en winterbieten. Ze zijn jaarrond verkrijgbaar. In november worden de laatste bieten geoogst. Daarna worden de bieten ‘ingekist’. Als dat goed gebeurt kunnen bieten maanden goed blijven. De stelregel is eigenlijk dat de biet hard en stevig aan moet voelen. Zit er nog loof aan dan moet het er vers en fris uitzien. Je kunt bieten rauw eten maar ook koken of roosteren in de oven.

Recepten met rode biet in zoetzuur

Ik heb een recept gemaakt met platbrood, Arabische gehaktballetjes en zoetzure rode biet. Het is verrassend en super smaakvol. En wat denk je van deze salade met gerookte eendenborst en plakjes zoetzure biet of een salade met rijst, biet, walnoot & feta? Leg ingemaakte plakjes rode biet ook gerust op een borrelplank met vlees, vis en kaas. Heerlijk..

Tips over inmaken

Kijk eens naar dit artikel wat ik schreef over inmaken. Daar vind je allerlei handige tips over het gebruik van specerijen en het steriliseren van glazen potten.

Andere recepten met zoetzuur

Enthousiast geworden over inmaken? Probeer dan ook deze radijsjes in zoetzuur, knapperige rode kool in zoetzuur of venkel in zoetzuur.

Iets minder tijd? Maak dan de snelle zoetzure komkommer, die is in 10 minuten klaar.

Ingrediënten

Voor 1 pot van 0,5 liter

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 15 minuten (excl evt koken bieten, zie opm bereiding)

3 a 4 rode bieten

100 ml appelciderazijn

150 ml water

4 gr fijn zeezout

20 gr suiker

10 pimentkorrels (supermarkt)

1 laurierblaadje

1 tl mosterdzaad

5 zw peperkorrels

Rode biet zoetzuur

Rode biet zoetzuur

Bereiding

Voordat je begint moet je kiezen voor knapperige ingemaakte biet of wat zachtere ingemaakte biet. Beiden lekker maar anders van structuur. Voor de zachtere variant kook je de bieten voor.

Zachtere voorgekookte biet

Breng een pan water aan de kook. Was de bieten goed en verwijder het loof tot net boven de biet. Kook de bieten in ca. 40 minuten gaar (grote bieten langer). Giet ze af en laat in koud water afkoelen. Schil de bieten en snijd ze in dunne plakjes.

Knapperige rauwe rode biet

Schil de rode bieten en snijd ze in hele dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline. Te dikke plakken zijn minder lekker omdat het een vrij harde groente is. Heb je geen mandoline kook ze dan voor.

Doe een derde van de plakjes biet in de pot. Leg er dan 1/3e van alle specerijen in en het laurierblaadje, dan weer 1/3e biet etc.

Breng in een pan het water, de azijn, suiker en zout aan de kook. Giet voorzichtig (met een trechter) in de pot. Veeg de rand van de pot met een kwastje en kokend water schoon. Draai de deksel erop en zet op zijn kop. Laat afkoelen en keer dan om. Laat de bietjes minimaal 2 weken rijpen. Indien goed ingemaakt is deze pot zeker een jaar houdbaar op een donkere en koele plek (bij voorkeur rond de 12C).

Pickles groenten in zoetzuur

Reacties

  1. Karin Essers says:

    augustus 4th, 2022 at 4:22 pm (#)

    Hallo, ik vind dit een interresante pagina. Ik woon in Tsjechie en hier wordt vaak met pimentkorrels gekookt. Ik wist nooit hoe “nové korn” in het nederlands heet. Ds nu weet ik het. Leuk en ik ga het recept voor de zoetzure bietjes proberen. Alvast bedankt hiervoor.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 8th, 2022 at 10:37 am (#)

    Hallo Karin, Leuk om te horen. Piment wordt hier niet zoveel gebruikt, jammer want het geeft een heerlijke smaak. De bietjes ga je vast van genieten. Fijne dag en hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond