Salade rijst biet feta & noten
Dit is een vegetarische zomerse salade met rijst, biet, feta & noten. Perfect als lunch of maaltijdsalade maar ook lekker als bijgerecht bij een BBQ. De aardse smaak van rode biet combineert lekker met de rozijnen en zoetzure dressing. De salade wordt er lekker fris van. Deze salade kun je prima voorbereiden en een dag bewaren in de koelkast.
Verse rode biet
Bieten zijn jaarrond verkrijgbaar. In november worden de laatste bieten geoogst. Daarna worden de bieten ‘ingekist’. Als dat goed gebeurt blijven bieten maanden goed. Bij aankoop moet een biet hard en stevig aanvoelen. Bieten kun je rauw eten, koken of roosteren. En je kunt bieten inmaken in zoetzuur. In dit recept gebruik ik zowel gekookte als zoetzure biet.
Swiepswoepswap
Excuse me….? Op instagram is een levendige community van foodbloggers die onder leiding van Mandy&More elke maand een foodswap met elkaar aangaan. Foodbloggers worden door Mandy aan elkaar gekoppeld. De bedoeling is om een gerecht van een andere foodie te ‘swappen’. Er dus je eigen draai aan te geven. Deze maand ben ik gekoppeld aan ‘happilyafterfood’. Op haar site vond ik een lekkere risotto van rode biet met walnoot en kaas. Daar heb ik dus een zomerse rijstsalade met biet, walnoot en feta van gemaakt.
Meer recepten voor salades & maaltijdsalades klik op de links hieronder of zoek via de homepage op de tag ‘salade’
Rijstsalade, olijven en abrikozen
Salade burrata, sinaasappel & granaatappel
Bulgursalade citroenkip & tomaat
Ingrediënten
4 personen hoofdgerecht of 6/8 personen bijgerecht
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 30 minuten
600 gr rode biet, geschild in blokjes van 1 cm
250 gr basmatirijst
1,5 L groentebouillon
100 gr rozijnen, een half uur geweekt
150 gr feta
75 gr walnoot
1 tl olijfolie
Dressing:
4 el olijfolie
2,5 el witte wijnazijn
½ tl grof gemalen zeezout
¼ tl grof gemalen peper
Optioneel:
Mooie blaadjes cress
Plakjes zoetzure biet
Bereiding
Rode biet koken
Breng de groentebouillon met 1 tl grof zeezout aan de kook (geen zout toevoegen als je zoute blokjes gebruikt). Kook de blokjes biet in 5 a 6 minuten gaar. Schep met een schuimspaan uit het kookvocht en laat uitlekken in een zeef.
Rijst koken en mengen
Doe de rijst en sjalot in het kookvocht van de biet. Breng opnieuw aan de kook en laat 10 tot 12 minuten koken tot de rijst gaar is. Giet af en laat 10 minuten staan met gesloten deksel. Meng de rijst nu met de biet en rozijnen. Laat afkoelen tot lauw of zet in de koelkast als je de salade op een later moment gaat eten.
Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet apart. De dressing is zuur maar dit komt helemaal goed eenmaal gemengd met de rijst en biet.
Salade serveren
Schep de dressing pas door de salade op het moment dat je deze gaat serveren (anders trekt de dressing helemaal in de rijst). Meng driekwart van de noten erdoor. Garneer de salade met de rest van de noten en de feta.
Optioneel: leg er wat mooie cressblaadjes en enkele plakjes zoetzure biet op.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond