Recepten

Curry uit Sri Lanka

Curry uit Sri Lanka

Dit recept van een traditionele curry uit Sri Lanka maakte ik jaren geleden al vlak na onze rondreis. Op een of andere manier is het steeds op ‘de plank’ blijven liggen. Toen ik mijn mapje recepten aan het opschonen was kwam ik deze vegetarische curry met jackfruit tegen en vroeg me af waarom ik het nooit online heb gezet. Bij deze dus… Op Sri Lanka groeit jackfruit gewoon langs de weg en is een standaard ingrediënt in veel vegetarische curry’s. In de blogs over onze rondreis schrijf ik er ook wat over en kun je foto’s zien van deze vrucht die wel 40 kg kan wegen. Nieuwsgierig? Lees dan de blog ‘curry in de jungle’ en ‘Sri Lanka, waarom de markt?’

Fluweelzachte curry

Deze curry is fluweelzacht, lekker kruidig en een beetje pittig. Ik geef ook suggesties voor een milde en extra pittige variant. Hoewel veel gerechten uit Sri Lanka echt heet zijn kun je er ook milde(re) curry’s bestellen. Je zult voor deze curry wel even naar de toko moeten want je hebt verse curryblaadjes en pandanblad nodig. Laat dat niet weg want ze voegen een heerlijke smaak toe. Je kunt beiden invriezen of ingevroren kopen. Dat is dan wel weer fijn.

Bijgerechten bij curry

Je kunt echt variëren. Eet er bijvoorbeeld naan, pappadums en rijst bij. Denk ook aan cashewnoten, (mango)chutney, pittige komkommersalade of juist een milde raita. Dat is een lekkere yoghurtdip met komijn.

Young Jackfruit

Er zijn twee soorten jackfruit, jong en gerijpt. Jong jackfruit wordt meestal gebruikt in curry’s en andere hartige gerechten. Er is ook gerijpt jackfruit. Dat is zoet en gebruik je vooral in nagerechten. Ik maakte laatst ook falafel met jackfruit. Ook echt een aanrader. Dat recept plaats ik binnenkort ook online.

Meer curry recepten

Je bent aan het goede adres! Check deze:

Thaise curry Massaman (vegetarisch)

Thaise curry met garnalen

Curry met bloemkool en spinazie (vegetarisch)

Indonesische curry met kip

Viscurry uit Zanzibar

Ingrediënten

4 personen

Voorbereiding 10 min / bereiding 30 min

3 el olie

3 sjalotten, gesnipperd

3 tenen knoflook, in plakjes

2 lange groene pepers, zaadlijst verwijderd en in stukjes*

1 tl komijnpoeder

2 tl korianderpoeder

1 tl fenegriekpoeder, toko (laat weg als je het niet wilt kopen)

1 tl pikant paprikapoeder

1 tl kurkuma

1 tl mosterdzaadjes

1 stokje kaneel

1/2 tl grof gemalen peper

1 tl grof gemalen zout

Ca 500 gr groen (onrijp) Jackfruit (bijv 2 blikken Fair Trade Young Jackfruit)

400 ml kokosmelk

100 ml water

200 gr haricot verts of sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd

Ca 10 curry blaadjes, toko, vers of uit de vriezer zie opm bovenaan (neem niet de gedroogde)

2 pandan blaadjes, toko, vers of uit de vriezer

1/2 bosje koriander

Optioneel: handje cashewnoten en partje limoen

Serveer met: naan, rijst, pappadums en eventueel raita

Snelle vegetarische curry

Bereiding

TIP: *Gebruik 1 peper voor een mildere variant. Nog milder? Voeg dan de stukjes peper toe bij het fruiten van de specerijenpasta. Dan smaakt het minder scherp. Juist heel pittig maken? Laat dan de zaadlijsten en zaadjes zitten bij het fijnmalen.

Specerijenpasta maken

Doe 2 el olie met de sjalotten, knoflook, pepers, komijn, koriander, fenegriek, paprikapoeder en kurkuma in een mengbeker en mix met de staafmixer tot een pasta. Bak de pasta samen met de mosterdzaadjes en 1 el olie zachtjes gaar in ca. 5 minuten. Op laag vuur anders verbrand je specerijenpasta.

Curry maken

Spoel de Jackfruit heel goed af. Voeg dan de kaneel, zout, peper en jackfruit aan de specerijenpasta toe en roer nogmaals 3-5 minuten. Voeg de kokosmelk, het water, boontjes, curryblaadjes en pandanblad toe en roer tot het geheel kookt. Zet het vuur heel laag en laat nog ca 15 minuten, met het deksel half op de pan, zachtjes pruttelen. Voeg wat water toe als je de saus te dik vindt. Schep de curryblaadjes, het pandanblad en kaneelstokje eruit en doe de curry in een schaaltje, garneer met wat verse koriander, cashewnoten en eventueel een partje limoen. Geef er gekookte rijst, naan, pappadums en eventueel raita bij.

Vegetarische curry met jackfruit

Reageer, je e-mail wordt niet getoond