Recepten

Thaise curry met garnalen

Thaise curry met garnalen

Thaise curry met garnalen. Thailand is een land met veel regionale verschillen als het op eten aankomt. En dat geldt ook voor de curry’s die er gegeten worden. Zo zijn er curry’s met invloeden vanuit India en Indonesië met kokosmelk en kurkuma, en curry’s waarin helemaal geen kokosmelk zit. Deze laatste worden vooral gemaakt in het Noorden en Noord-Oosten van Thailand.

Deze curry met kokosmelk en kurkuma is niet heet als in peperig maar heeft wel heel veel smaak. Houd je van echt hete curry? Laat dan de zaadjes in de pepers bij het maken van de currypasta. Koop je een kant en klare currypasta? Doseer dan naar smaak. Vaak zijn deze heel erg heet. Dat maakt het ook lastig doseren want wil je meer smaak toevoegen dan wordt je curry vanzelf nog pittiger. Zelf voeg ik liever aan het eind wat gedroogde chiliflakes toe voor wat extra pit.

Trassi ofwel garnalenpasta

Een onmisbaar onderdeel van Thaise curry gerechten is Trassi. Dat is een smaakmaker die gemaakt wordt van gefermenteerde garnalen. Soms zit het in currypasta maar even vaak wordt het los toegevoegd aan een gerecht. Dat heb ik hier gedaan. Je koopt het als een klein gedroogd blokje in de toko of goed gesorteerde supermarkt. Schrik niet van de geur! Het stinkt ontzettend… Maar een kleine hoeveelheid in je curry geeft een heerlijke diepe smaak. Garnalenpasta kun je lang bewaren. Een geopend pakje bewaar je het beste in een goed afgesloten potje zodat de geur niet kan ontsnappen…Tegenwoordig wordt er trouwens ook vloeibare Trassi verkocht op basis van specerijen en smaakstoffen. Wil je de real deal, let dan op de ingrediëntenlijst.

Curry recepten

Wij houden ontzettend van curry’s. Minstens een keer per week staat er een op tafel. Vandaar dat er meer recepten te vinden zijn op de site:

Indonesische curry met kip

Viscurry uit Zanzibar

Vegetarische curry met tomaten en linzen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 25 minuten (excl currypasta maken – 10 min)

200 gr rijst

2 el zonnebloemolie

3 el rode currypasta (let op: kant en klare pasta is veel heter)

1 tl kurkuma

Klein stukje trassi, ongeveer blokje van 1 cm

1 el tomatenpuree

1 rode ui, gesnipperd

2 rode paprika’s, in stukjes

1 paksoi

400 ml kokosmelk

100 ml geconcentreerde (sterke) kippenbouillon (laat weg voor dikke(re) curry)

½ tl grof zeezout

¼ tl grof gemalen peper

¼ tl gedroogde chilivlokken

500 gr rauwe grote garnalen (gepeld)

Sap van een halve limoen

1 limoen in 4 partjes

Bosje koriander

Thaise curry met garnalen

Bereiding

Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking.

Doe 2 el zonnebloemolie in een pan en voeg de currypasta, trassi, kurkuma, ui en tomatenpuree toe. Bak zachtjes 5 minuten.

Snijd ondertussen de onderkant van de paksoi af. Deze gebruik je niet. Snijd de paksoi in stukjes van 1,5 cm. Houd het witte en groene deel apart. Goed wassen en uit laten lekken.

Voeg de paprika en witte stukjes van de paksoi toe aan de currypasta en bak 2 minuten. Doe dan de kippenbouillon, kokosmelk, zout en peper erbij. Laat 10 minuten stoven. Proef en voeg nu eventueel ¼ tl chilivlokken toe voor meer pit.

Zachtjes stoven

Verhit een koekenpan zonder boter en schroei daarin de garnalen in 1 minuut snel dicht. Doe de garnalen bij de curry en zet het vuur heel laag. Laat 5 minuten zachtjes garen (niet koken). Voeg het groene blad van de paksoi en het sap van de halve limoen toe en laat nog 2 minuten stoven. Schep de curry met de rijst in een kom en garneer met de koriander en partjes limoen en eventueel nog wat gedroogde chilivlokken.

Thaise curry met garnalen

Reacties

  1. Mark van haaren says:

    oktober 22nd, 2021 at 3:56 pm (#)

    Voor het eerst gemaakt toppie curry echt lekkerrrrrrr

  2. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 22nd, 2021 at 4:32 pm (#)

    Top! Dank je wel voor je reactie, leuk om te horen… Hartelijke groet, Inge

  3. Leo van Hout says:

    november 19th, 2021 at 7:00 pm (#)

    Nog niet gegeten.
    Jammer dat het zoveel inkt kost om het recept te printen.

  4. Inge van Duijnhoven says:

    november 21st, 2021 at 8:04 pm (#)

    Beste Leo, Als je alleen de ingrediënten en bereidingswijze print zijn het 2 A-4’tjes. Laat je er niet door weerhouden zou ik zeggen want het recept is zeker de moeite waard. Hartelijke groet, Inge

  5. Anneke says:

    september 28th, 2022 at 10:32 pm (#)

    Dit recept al verscheidene malen gemaakt . Kan ook heel goed met kip inplaats van garnalen.
    Echt heel smaakvol

  6. Inge van Duijnhoven says:

    september 29th, 2022 at 10:19 am (#)

    Kip is zeker een goed idee! En betaalbaarder dan garnalen… Dank voor de tip. Hartelijke groet, Inge

  7. Margareth van Kooy says:

    maart 11th, 2023 at 3:38 pm (#)

    In een woord HEERLIJK!!!!
    Dank je wel!

  8. Inge van Duijnhoven says:

    maart 12th, 2023 at 10:52 am (#)

    Wat fijn dat je genoten hebt! Fijne dag. Hartelijke groet, Inge

  9. Wietske says:

    juli 2nd, 2023 at 9:23 pm (#)

    Lekker!
    Heb er geen bouillon in gedaan en dat was maar goed ook anders was het soep geworden ga het zeker nog eens maken

  10. Inge van Duijnhoven says:

    juli 11th, 2023 at 5:03 pm (#)

    Fijn! En goed dat je je eigen gevoel volgt hierin. De curry is inderdaad dun dus de bouillon weglaten voor dikkere curry is een goed idee. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond