Rijstvelden in Sri Lanka

Curry in de jungle

Op weg naar de leeuwenrots Sigirya Sri Lanka Schoolkinderen beklimmen de Sigirya rots Sri Lanka We made it! Bovenop de Sigirya rots. Olifanten tijdens safari Sri Lanka Genieten van de olifantensafari Met de trein naar Nuwara Eliya Sri Lanka Tempel van de tand in Kandy Sri Lanka Offer brengen Tempel van de tand Kandy Tempel van Polonaruwa Sri Lanka Waterval bij de Eco Lodge regio Kandy Sri Lanka 'Onze' Polwaththa Eco Lodge voor een paar dagen Jackfruit boom met apen Rijstvelden in Sri Lanka

Een aantal jaar geleden maakten wij een rondreis door Sri Lanka. Niet lang daarna braken er onlusten uit en kwam het toerisme helemaal stil te liggen. Veel werkgelegenheid ging verloren en mensen, waaronder onze gids van toen, hadden (en hebben) moeite om rond te komen. Inmiddels is de situatie stabieler en kan er weer volop gereisd worden. Vandaar dat ik nu alsnog een blog schrijf over dit prachtige land. De mensen zijn er zo vriendelijk en ik gun ze dat het toerisme, en daarmee de economie, weer goed op gang komt.

Foto’s onder/naast: Op weg naar de leeuwenrots Sigirya / Schoolkinderen beklimmen Sigirya / We made it! Bovenop de rots / Olifanten tijdens safari / Genieten van de safari / Met de trein naar Nuwara Eliya / Tempel van de tand / Offer brengen Tempel van de tand Kandy / Tempel van Polonaruwa / Waterval bij de Eco Lodge / ‘Onze’ Polwaththa Eco Lodge voor een paar dagen / Jackfruit boom met apen / Rijstvelden.

Fascinerend

In mijn eerste blog over dit fascinerende land vertelde ik al over onze fietstocht naar de visafslag van Negombo en de enorme groentemarkt van Dambulla. Maar eigenlijk is elke bestemming die we aandeden in dit land een blog waard. Er zijn zoveel prachtige dingen te zien en beleven. We beklommen natuurlijk de Leeuwenrots Sigiriya waar een prachtig verhaal aan vast hangt over jaloezie tussen broers, monniken en roze olifanten. We reden naar de koningsstad Polonnaruwa en zagen tientallen olifanten tijdens een safari.

We bezochten de Tempel van de Tand en sloten aan bij de duizenden mensen die een offer aan Boeddha brachten. We leerden van alles over theeplantages, en gingen met de trein van Nuwara Eliya, waar het vanwege de hoogte zo koud was dat we dikke fleecevesten moesten kopen, naar natuurreservaat Yala en het zuiden van Sri Lanka.

Jackfruit & apen

Wij aten tijdens onze reis de allerlekkerste curry ooit in de Polwaththa Eco-Lodges in de regio Kandy. Verspreid in de bush staan ongeveer 15 cabins. Er is verder niets dan een klein openlucht restaurant waar je een drankje kunt drinken, ontbijten en dineren. En wij vonden het er fantastisch!

Bij aankomst werden we onderaan de heuvel opgehaald met een Jeep. De weg is te slecht voor auto’s om naar boven te rijden. Eenmaal afgezet bij de cabin kregen we een vage beschrijving van waar ‘het restaurant’ zou zijn. ‘Just follow the path, go right at the big tree and then turn left, you will find us… Oh, and don’t forget to take the stick that stands in the corner of your room. Tap on the ground while you walk, then the snakes will go away’…. Wat!, slangen op het pad, gadver… ’s avonds onze loopschoenen aangedaan, lampje erbij, en flink met die stok op het pad geslagen tegen mogelijke slangen. Niks gezien…haha.. De volgende avond heel relaxed onze slippers aan gedaan. Eenmaal in het restaurant hoorden we om ons heen tikkende stokken op de grond ‘zo klinken wij dus ook, grinnikten wij naar elkaar’….

Vanuit de lodges maakten we een hike door de jungle naar een waterval waar wij, als in het paradijs, helemaal alleen gezwommen hebben.

Rondom de Eco-Lodge groeien veel jackfruits en leven even zoveel apen. Ze bekeken ons net zo nieuwsgierig als wij hen. Ze houden van het fruit en eten van de vruchten die rijp zijn en op de grond vallen. De vruchten kunnen wel tot 40 kg per stuk wegen en een volwassen boom draagt 100 tot 200 vruchten per jaar. Jackfruit is de nationale vrucht van Sri Lanka.

Recepten met jackfruit

Met jackfruit kun je eindeloos veel recepten maken zoals stoofvlees, pulled jackfruit en saté. Vlak na onze reis maakte ik al eens een traditionele curry met jackfruit. Ook maakte ik onlangs falafel met jackfruit. Ook echt een aanrader. Dat recept komt binnenkort ook online.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond