Recepten

Radijs in zoetzuur

Radijs in zoetzuur

Dunne plakjes ingemaakte radijs in zoetzuur zijn heerlijk op een boterham met kip of kaas, in een salade of op een borrelplank. Knapperige radijsjes krijgen een extra smaaklaag door het inmaken in zoetzuur met specerijen. Makkelijk te maken en lang houdbaar.

Radijs

Deze peperige groente is het hele jaar verkrijgbaar maar de beste periode is van maart tot oktober. Als je radijsjes koopt moet het loof vers en knapperig zijn. Is het groen slap? Laat ze dan liggen. De voedingsstoffen gaan namelijk snel vanuit de knol naar het blad. De kwaliteit van je radijsjes loopt dan snel achteruit. Je gaat ze waarschijnlijk meteen verwerken of opeten maar mocht dat niet zo zijn snijd het groen er dan af en bewaar ze in een bakje met water in de koelkast.

Recepten met radijs

We kennen radijs natuurlijk als gezonde snack of als toevoeging in salades. Toch wordt het ook vaak verwerkt in pittige gerechten zoals deze Chow Mein (noedelgerecht). En deze ingelegde radijsjes zijn natuurlijk heerlijk op een cracker met hummus van geroosterde wortel (zie foto onder).

Tips over inmaken

Kijk eens naar dit artikel wat ik schreef over inmaken. Daar vind je allerlei handige tips over het gebruik van specerijen en het steriliseren van glazen potten.

Andere recepten met zoetzuur

Enthousiast geworden over het inmaken van deze radijs in zoetzuur? Dan kun je ook aan de slag met bieten in zoetzuur of rode kool in zoetzuur. En wat te denken van venkel in zoetzuur, allemaal heerlijk.

Iets minder tijd? Maak dan de snelle zoetzure komkommer, die is in 10 minuten klaar.

Ingrediënten

Voor 1 pot van 0,5 liter

2 bossen radijsjes

150 ml witte wijnazijn

150 ml water

5 gr fijn zeezout

30 gr suiker

12 pimentkorrels (supermarkt)

1 tl mosterdzaadjes

1 tl venkelzaadjes

Radijs in zoetzuur

Cracker met hummus en zoetzure radijs

Radijs in zoetzuur

Bereiding

Verwijder het groene blad en dunne worteltje onderaan. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Eventueel enkele kleine exemplaren halveren en het loof eraan laten.

Doe een derde van de plakjes radijs in de pot. Leg er dan 1/3e van alle specerijen in en weer 1/3e radijs etc. (Eventueel de halve radijsjes halverwege tegen de zijkant in de pot zetten, alleen maar omdat het er mooi uitziet..)

Breng in een pan het water, de witte wijnazijn, suiker en zout aan de kook. Giet voorzichtig (met een trechter) in de pot. Veeg de rand van de pot met een kwastje en kokend water schoon. Draai de deksel erop en zet op zijn kop. Laat afkoelen en keer dan om. Laat de radijsjes minimaal 2 weken rijpen. Indien goed ingemaakt is deze pot zeker een jaar houdbaar op een donkere en koele plek (bij voorkeur rond de 12C).

Pickles groenten in zoetzuur

Reacties

  1. T. Reumkens says:

    augustus 18th, 2023 at 3:50 pm (#)

    Moeten de radijsjes helemaal onder de marinade zitten?

  2. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 18th, 2023 at 4:48 pm (#)

    Ik neem aan dat je vraagt of de pot helemaal gevuld moet worden met vloeistof? En ja dat is zo. Zo goed als tot het randje vullen. Succes! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond