Recepten

Rode kool in zoetzuur

Rode kool in zoetzuur

Misschien heb je dit nog nooit gegeten maar rode kool als zoetzure groente is echt aan te bevelen. De knapperige rode kool krijgt extra veel smaak door het zoetzuur en de specerijen. Makkelijk te maken en lang houdbaar.

Rode kool is gezond en goed verkrijgbaar

We associëren rode kool vaak met winterse gerechten. Toch is rode kool van Nederlandse bodem zo goed als jaarrond verkrijgbaar. En deze kool kun je op een koele plek wel tot 2 maanden bewaren. Geen idee waarom je dat zou willen maar misschien komt het je nog eens van pas…

50 ingrediënten van de toekomst

Over niet al te lange tijd hebben we op deze aardbol 10 miljard monden te voeden. We moeten dus op zoek naar ingrediënten die minder belastend zijn voor het milieu en die onze ‘footprint’ verkleinen. In 2019 presenteerden het WNF en Knorr een onderzoek en lijst met 50 ingrediënten van de toekomst. Gewassen die onze aarde dus minder belasten. En rode kool is er daar een van. Nog meer reden om rode kool vaker op tafel te zetten. Over dat onderzoek schreef ik een blog.

Recepten met rode kool

We kennen rode kool natuurlijk als stoofgerecht, bijvoorbeeld deze rode kool met specerijen. Toch wordt het ook vaak verwerkt in salades. Zoals in deze salade met rode kool en roodbaars.

Met deze zoetzure rode kool maakte ik een heerlijk broodje pastrami met mosterd en ingelegde rode kool. Ook lekker is het gekruid gehakt met rode kool (ipv rode biet). Een tip hiervoor vind je in de beschrijving van het recept.

Tips over inmaken

Kijk eens naar dit artikel wat ik schreef over inmaken. Daar vind je allerlei handige tips over het gebruik van specerijen en het steriliseren van glazen potten.

Andere recepten met zoetzuur

Enthousiast geworden? Ik heb meer groenten ingelegd in zoetzuur en daar bijpassende recepten bij bedacht. Je kunt dus ook aan de slag met;

Rode bieten met laurier en piment

Radijs met venkelzaad en mosterdzaad

Venkel met sinaasappel en mosterdzaad

Iets minder tijd? Maak dan de snelle zoetzure komkommer, die is in 10 minuten klaar.

Ingrediënten

Voor 3 potten van 0,5 liter

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten

3 potten 0,5L (of 1x 1L en 1x 0,5L)

1 rode kool

500 ml rode wijnazijn (gebruik rode wijnazijn anders verliest de rode kool zijn kleur)

500 ml kookvocht

37 gr fijn zeezout

100 gr (riet)suiker

10 zwarte peperkorrels

2 tl komijnzaadjes

3 hele steranijs

6 jeneverbessen

2 kaneelstokjes

60 gr rozijnen

Rode kool inmaken, makkelijk en lekker

50 ingrediënten van de toekomst

Bereiding

Verwijder de 2 buitenste bladeren van de rode kool. Snijd de kool in vieren. Verwijder het witte hart. Snijd de rode kool in hele dunne reepjes. Dit werkt het beste met een keukenmachine. Dan is het een kwestie van 2 minuten.

Doe de rode kool in een grote pan met het water en blancheer ongeveer 4 minuten in kokend water. Giet de rode kool af en vang het kookvocht op in een bakje.

Verdeel een derde van de rode kool over de potten. Leg er dan 1/3e van alle specerijen in en 1/3e van de rozijnen. Dan weer 1/3e van alles en nog een keer.

Breng in een pan 500 ml kookvocht van de rode kool, de rode wijnazijn, suiker en zout aan de kook. Giet voorzichtig (met een trechter) in de potten. Veeg de randen van de potten met een kwastje en kokend water schoon. Draai de deksel erop en zet op zijn kop. Laat afkoelen en keer dan om. Laat de rode kool minimaal 2 weken rijpen. Indien goed ingemaakt zijn deze potten zeker een jaar houdbaar op een donkere en koele plek (bij voorkeur rond de 12C).

Rode kool in zoetzuur

Reacties

 1. Sonja bos says:

  oktober 24th, 2021 at 10:27 am (#)

  Hallo Inge
  Super recepten
  Graag zie ik ze tegemoet
  Gr sonja

 2. Inge van Duijnhoven says:

  oktober 24th, 2021 at 8:15 pm (#)

  Hallo Sonja, dank je wel, superleuk dat je het laat weten. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond