Recepten

Zelf hummus maken

Hummus met geroosterde wortel

Voor dit recept hummus met geroosterde wortel gebruik je zowel kikkererwten als wortel. Dat zorgt voor een lekkere smeuïgheid en lichtzoete smaak van de wortel. Hummus wordt gebruikt in de hele Midden-Oosten keuken. Het originele recept bestaat voornamelijk uit kikkererwten en tahin (sesampasta). In de afgelopen jaren zijn er veel varianten op het originele recept bedacht. Wij kregen wortelhummus in een wrap als lunchpakketje mee tijdens een wandeling over kliffen in Engeland. Ik was meteen verkocht. Daarom heb ik zelf een wrap met wortelhummus, rauwkost en een salsa gemaakt. En wat denk je van een cracker met hummus en ingelegde radijs?

Is het Hummus of Hoemoes?

Uitspraak en schrijfwijzen verschillen nogal, ook hier in Nederland. De een zegt hummus waar de ander zweert bij hoemoes. De oorspronkelijke uitspraak is goemoes (met een harde ‘g’).

Rauwkost met hummus bij de borrel

Hummus is ook heerlijk als dip met rauwkost of platbrood erbij. Dan heb je een smakelijk borrelhapje. Heerlijk gezond en zo makkelijk te maken! Hier heb ik regenboogwortels gebruikt. Dat ziet er kleurrijk en fleurig uit. Gebruik vooral de groenten die jij lekker vindt. Want bijna alles smaakt bij deze hummus met geroosterde wortel.

Regenboogwortels

Wij zijn gewend aan de oranje wortel.. Maar wist je dat dit een kweeksoort is van Nederlandse boeren? Zij wilden in de 17e eeuw een oranje wortel kweken ter ere van ons koningshuis. De witte, paarse en gele wortels bestonden dus al veel eerder. Wortels krijgen hun kleur onder andere door de grond waarin ze geteeld worden.

Wortel als medicijn

Vanwege de vele gezonde stofjes werden wortels vroeger gebruikt als medicijn. Ze zitten bomvol verschillende soorten vitaminen en antioxidanten.

Andere hummus recepten

Deze hummus met doperwten en dukkah is ook erg lekker. Toch liever de klassieke hummus? Ik heb daar een gezonde(re) versie van gemaakt.

Ingrediënten

Voor ca 175 gr

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 30 minuten

100 gr kikkererwten, uit blik, uitgelekt

150 gr wortel (liefst kleine die hebben meer smaak), geschild in plakjes/stukjes van 1,5 cm

Sap van een halve citroen

1 teen knoflook, geperst

1 el tahin

2 el olijfolie + extra om te garneren

1 tl za-ataar + extra om te garneren

1 tl korianderpoeder

Grof zeezout en peper

 

Hummus geroosterde wortel

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C. Doe de plakjes wortel in een kom met wat zout, peper en 1 el olijfolie. Schud tot de plakjes licht bedekt zijn met olie. Stort op een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster 20 a 25 min in de oven. Laat ze niet bruin worden, dan de temperatuur iets omlaag brengen. De wortels moeten lekker zacht zijn.

Doe daarna de wortel, kikkererwten, citroensap, knoflook, tahin, za-ataar, korianderpoeder en wat peper en zout in een foodprocessor of blender (staafmixer kan eventueel ook). Schenk tijdens het pureren langzaam 2 el olijfolie erbij.  Pureer helemaal glad. Breng verder op smaak met peper en zout.

Garneer de hummus met wat olijfolie en za-ataar.

Rauwkost en hummus met geroosterde wortel

 

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond