Recepten

Zoetzuur van komkommer

Zoetzuur van komkommer

Er staan inmiddels behoorlijk wat Aziatische recepten op de site en wat is er lekkerder dan heerlijke zoetzuur van komkommer toevoegen. Pittig en fris als tegenhanger voor bijvoorbeeld de Indische Smoorkip. En wat dacht je van de combinatie van zoetzuur met saté in ketjapsaus. Durf deze zoetzuur ook gerust op tafel te zetten bij het langzaam gegaard buikspek met gember en soja of de nasi goreng.

Zoetzuur maken in 20 minuten

Het woord zegt het al, zoetzuur bevat zowel suiker als een zuur ingrediënt zoals azijn. Zoetzuur is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei gerechten, zoals zoetzure kip of vis, ingemaakte groenten en de snelle variant zoals deze zoetzuur van komkommer die in 20 minuten op tafel staat.

Welke azijn gebruiken?

Voor het (in)maken van zoetzure groenten kun je verschillende azijnsoorten gebruiken zoals witte wijnazijn, dragonazijn of zelfs frambozenazijn. Het is vooral een kwestie van uitproberen en kijken met welk gerecht je de ingemaakte groenten wilt combineren. Ook het toevoegen van smaakmakers zoals mosterdzaadjes, venkel, koriander of chili wordt veel gedaan (dan is langer intrekken wel nodig).

 

Ingrediënten

Bijgerecht voor 3 a 4 personen

Voorbereiding 10 minuten / intrekken 10 minuten

1 hele komkommer

2 el witte wijnazijn

2 tl suiker

½ rode peper, in hele kleine blokjes, zaadlijst verwijderd

¼ tl zout

 

Bereiding

Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap met een lepeltje de zaadlijst eruit (daar wordt de salade waterig van). Schaaf met een kaasschaaf of mandoline lange plakken van de komkommer. Doe in een kom.

Meng de witte wijnazijn, suiker, zout en rode peper in een kommetje. Verwarm een beetje in de magnetron zodat de suiker smelt.

Doe de dressing bij de komkommer en meng. Laat 10 minuten staan zodat de smaken goed intrekken. Schep tussendoor een keer om.

(klik op foto voor vergroting)

Zoetzuur van komkommer

Reacties

 1. Liesbeth den Teuling says:

  september 17th, 2021 at 9:32 am (#)

  Mijn inmaakazijn is geel en wat troebel geworden, tht 2023, de azijn van de nieuwe fles is wit.
  Is de oude azijn nog goed?

 2. Inge van Duijnhoven says:

  september 17th, 2021 at 9:50 am (#)

  Hallo Liesbeth,
  Sommige azijnsoorten zijn troebel of worden sneller troebel dan andere. Dat heeft te maken met wel/niet pasteuriseren en filteren. Als mijn azijn troebel wordt en er echt anders uitziet dan een nieuw flesje doe ik het meestal weg. Het kan waarschijnlijk geen kwaad als de fles niet te lang openstaat en goed gekoeld is, maar tegelijkertijd weet ik niet of er toevallig toch bacteriën in gekomen zijn. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen… Hartelijke groet, Inge

 3. Mylene says:

  december 18th, 2023 at 7:17 pm (#)

  Als de azijn wittig troebel is gaat hij snel gisten, niet meer gebruiken

 4. Inge van Duijnhoven says:

  december 19th, 2023 at 11:30 am (#)

  Helemaal gelijk in. Dank voor je aanvulling. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond